Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Cancer

Myelom bekämpas bäst med stamcellsbyte

Publicerad: 3 juni 2016, 08:00

Det har diskuterats om nya läkemedelsterapier ska bli ett förstahandsval vid behandling av myelom.

Foto: Thinkstock

ASCO 2016. En stamcellstransplantation är fortfarande förstahandsvalet för patienter med multipelt myelom. Det slår forskare fast i den hittills största studien på området som presenteras på Asco.


Ämnen i artikeln:

LäkemedelASCO

I den randomiserade fas 3-studien ingick 1 266 patienter som nyligen diagnostiserats med myelom, en cancerform som drabbar plasmacellerna i benmärgen.

Tidiga resultat från studien presenteras på kongressen under fredagen. De visar att cancerformen fortskred långsammare hos deltagare som fått cytostatikumet melfalan i hög dos kombinerat med en autolog stamcellstransplantation. En metod som innebär att stamceller tas ut från patienten och återlämnas efter en cytostatikabehandling.

Patienter med stamcellsbyte jämfördes med andra patienter som fått proteashämmaren bortezomib i sällskap med melfalan, prednison och strålbehandling.

Resultaten visar att risken för sjukdomsprogression var 24 procent lägre med kombinationsterapi jämfört med att enbart få läkemedelsbehandling och strålning. Fördelen med stamcellstransplantation var ännu tydligare för patienter med avancerad sjukdom - de hade en 48 procentig lägre risk för progression.

Eftersom stamcellstransplantationer är riskfyllda har det diskuterats om nya och mer skonsammare läkemedelsterapier ska bli ett förstahandsval vid behandling av myelom. Ett av dessa omdiskuterade läkemedel är lenalidomid som Dagens Medicin tidigare rapporterat om.

Studien startade 2011 och deltagarna har följts upp efter i snitt två år. Innan randomiseringen fick samtliga behandling med bortezomib, cyklofosfamid och dexametason. Alla patienter var 65 år eller yngre.

Den aktuella studien kommer att fortgå, skriver forskarna. Genom fortsatta analyser hoppas de få veta mer om exempelvis överlevnadsgrad och toxicitet efter respektive behandlingsform.

Läs mer i abstract:

■ Michele Cavo med flera. Upfront autologous stem cell transplantation (ASCT) versus novel agent-based therapy for multiple myeloma (MM): A randomized phase 3 study of the European Myeloma Network. Studien presenterades den 3 juni.

Maria Gustavsson

Reporter

maria.gustavsson@dagensmedicin.se

Ämnen i artikeln:

LäkemedelASCO

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev