Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag27.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Cancer

Nej till allmän prostatascreening i rekommendationer

Publicerad: 12 Februari 2018, 07:06

Foto: Jocke Hedell

Allmän screening för prostatacancer med PSA-prov bör inte införas, anser Socialstyrelsen.


Ämnen i artikeln:

Socialstyrelsen

”Screening för prostatacancer med PSA-prov skulle kunna leda till att många män behandlas och drabbas av biverkningar, trots att deras cancer aldrig skulle ha blivit allvarlig. Kunskapen om tester som kan förbättra detta är inte tillräcklig.” Så motiverar Socialstyrelsen sin nya rekommendation att i dagsläget inte rekommendera screening.

– Det finns en risk att screening skulle kunna göra alltför stor skada – i form av överdiagnostik, överbehandling och biverkningar, säger Lars-Torsten Larsson, avdelningschef på Socialstyrelsen och ordförande i screeningrådet på Socialstyrelsens hemsida.

Enligt Socialstyrelsen beror överdiagnostiken till stor del på att PSA-provet inte är tillräckligt träffsäkert. Ett måttligt ökat PSA-värde beror oftast på godartad prostataförstoring – inte cancer. Därför behöver provet kompletteras med en eller flera testmetoder.

Med Statens beredning för medicinsk och social utvärderings, SBU:s, hjälp har Socialstyrelsen nu utrett kunskapsläget för ett stort antal sådana kompletterade tester.

– Flera av testerna är lovande, exempelvis Stockholm-3-modellen. Men resultaten skulle bland annat behöva valideras i ytterligare studier för att vi med säkerhet ska kunna se hur mycket de minskar överdiagnostiken i en screeningsituation, säger Lars-Torsten Larsson.

Prostatacancerförbundet har länge tryckt på för en allmän screening och hoppades att Socialstyrelsens nya bedömning som presenteras under måndagen bli annorlunda än 2014, då myndigheten senast satte ner foten i frågan.

– Vi vill att det ska vara screening på samma sätt som för bröstcancer. Det är ju trots allt så att 1 800 personer kommer för sent varje år och det tycker vi är förskräckligt, sade förbundets generalsekreterare Göran Hellberg till TT inför de nya rekommendationerna.

Prostatacancerförbundet som säger sig vara "mycket besvikna" på Socialstyrelsens rekommendation.

– Man ska inte svära i radio eller tv, men vi trodde faktiskt att Socialstyrelsen skulle ta till sig de senaste rönen. Denna rekommendation bygger på 2014 års resultat, men sedan dess har mycket hänt, säger ordförande Kjell Brissman.

Men en screening skulle ge onödigt många män erektions- och urinproblem, eller?

– Vi menar att man bör screena och sedan följa de män som har höga värden, exempelvis med hjälp av magnetkamera, för att se om det är en tumör som är på väg att bli farlig.

CHARLOTTA KJELLBERG

Ämnen i artikeln:

Socialstyrelsen

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev