onsdag8 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Cancer

Nej till bred kommersiell tumörprofilering

Publicerad: 21 oktober 2019, 11:18

Genrebild

Foto: Emil Langvad, Bildbyrån

Företaget Roches beslutstöd för att anpassa behandling av cancer efter tumörens mutationer ska inte användas generellt i sjukvården, rekommenderar NT-rådet vid Sveriges Kommuner och Landsting.

Ämnen i artikeln:

RocheSKRLäkemedel

Carl-Magnus Hake

carl-magnus.hake@dagensmedicin.se


Foundation One CDx, ett ledande kommersiellt beslutsstöd för att hitta genförändringar i cancertumörer, har börjat marknadsföras mot onkologer i Sverige.

Men bred användning av stödet bör alltså inte ske, enligt NT-rådet. Man hävisar bland annat till att det inte är kopplat till nationella vårdprogram och indikationstexter. Därmed riskerar stödet att leda till felanvändning av läkemedel, enligt NT-rådet.

Vidare konstaterar rådet att alla befintliga molekylärpatologiska metoder som i dag används i sjukvården räcker väl för hitta de genförändringar som är kopplade till indikationstexter för godkända läkemedel och rekommendationer i nationella vårdprogram.

Roches beslutsstöd kan dock övervägas i särskilda fall då nödvändiga analyser inte är tillgängliga, skriver NT-rådet. Val av behandling bör i sådana fall kopplas till godkända indikationer och riktlinjer i nationella vårdprogram, enligt rådet.

Vidare rekommenderar NT-rådet användning av bred genomisk profilering för val av läkemedelsbehandling inom ramen för kliniska studier.

Foundation One CDx ger svar på förändringar i runt 300 gener. Det kan också ge ett mått på tumörmutationsbörda och så kallad mikrosatellitinstabilitet, vilket kan vara relevanta markörer vid immunterapi mot cancer.

Som Dagens Medicin tidigare berättat bedriver den delvis statliga satsningen Genomic Medicine Sweden nu ett arbete för att kunna expandera och standardisera de genpaneler som redan används i sjukvårdens laboratorier för att karakterisera tumörer.

Relaterat material

Tänkbar behandling ger läkare dilemma

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev