Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Cancer

Nobelpriset i kemi till svensk

Publicerad: 7 oktober 2015, 10:03

Nobelpristagaren Tomas Lindahl.

Foto: Francis Crick Institute

Tre forskare får dela på årets Nobelpris i kemi för DNA-reparation. En av dem, Tomas Lindahl, är från Sverige.


Nobelpriset i kemi 2015 går till Tomas Lindahl, Paul Modrich och Aziz Sancar. De får priset för att de på molekylär nivå kartlagt hur celler lagar skadat DNA. Forskningen har gett kunskap om hur den levande cellen fungerar men ligger också till grund för utveckling av till exempel nya cancerbehandlingar, enligt motiveringen.

Tomas Lindahl är född i Sverige, men verksam vid Francis Crick Institute och Clare Hall Laboratory, Hertfordshire i Storbritannien.

Paul Modrich är amerikansk medborgare och verksam vid Howard Hughes Medical Institute och Duke University School of Medicine i USA.

Aziz Sancar är amerikansk och turkisk medborgare. Han är verksam vid University of North Carolina i USA.

De tre pristagarna har tillsammans visat hur celler lagar skadat DNA. Tomas Lindahls forskning handlar om det första steget i DNA-reparation, base excision repair. Aziz Sancar har kartlagt mekanismen som cellen använder för att laga UV-skador på DNA, nucleotide excision repair. Paul Modrich har bidragit med att visa hur mismatch repair korrigerar de fel som kan uppstå när DNA kopieras under celldelningen.

Dessa och flera andra mekanismer korrigerar hela tiden vår arvsmassa. Defekter i reparationsmekanismerna ökar risken för cancer. Till exempel kan medfödda skador i nucleotide excision repair orsaka sjukdomen xeroderma pigmentosum, vilket ger patienter en ökad risk för hudcancer när de vistas i solen. Defekter i mismatch repair kan öka risken för ärftlig tarmcancer, enligt ett pressmeddelande.

AMINA MANZOOR

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev