Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Cancer

Nordiskt Cochranecenter granskas

Publicerad: 20 september 2018, 11:05

Peter Gøtzsche

Foto: Kari Kohvakka

Den danska hälsoministern har startat en oberoende granskning av Nordic Cochrane Center, vars chef Peter Gøtzsche uteslöts ur styrelsen för det internationella Cochrane-samarbetet förra veckan.


Ämnen i artikeln:

Hpv-vaccin

Det nordiska Cochrane-centret finansieras delvis med statliga pengar.

– Jag har tidigare beslutat – och orienterat Peter Gøtzsche om – att det ska göras en oberoende utvärdering av Nordic Cochrane Center och av departementets anslag, säger hälsoministern Ellen Trane Nørby, Venstre, i en skriftlig kommentar till danska Dagens Medicin, som i dag rapporterar om granskningen.

Hälsoministern menar att inga förhastade slutsatser ska dras av detta, utan att det generellt är praxis att utvärdera användningen av statliga medel. Det har dock aldrig skett någon gång hittills under Nordic Cochrane Centers 25-åriga existens, enligt vad också hälsoministern tidigare ska ha sagt till nyhetsportalen Altinget.

Forskaren och chefen för Nordic Cochrane Center, Peter Gøtzsche, uteslöts förra veckan ur styrelsen för det internationella Cochrane-samarbetet – ett nätverk han själv varit med och skapat, enligt danska Dagens Medicin. Det skedde efter en längre tids sammandrabbningar om framför allt inställningen till hpv-vaccin. Peter Gøtzsche i spetsen för den nordiska delen av nätverket har anklagat sina internationella forskarkolleger för att utesluta relevanta studier och uppgifter om biverkningar av vaccinet, som svenska Dagens Medicin berättade i måndags.

Redan i mars ska hälsoministern Ellen Trane Nørby ha tillfrågats om hur hon ställde sig till den kritik som framförts mot det nordiska centret och Peter Gøtzsche av bland annat Sundhedsstyrelsens chef, ordförande för danska Läkarsällskapet och chefen för onkologiska kliniken vid Rigshospitalet. Ellen Trane Nørby svarade då att hon tagit intryck av och skulle överväga kritiken, enligt danska Dagens Medicin.

Relaterat material

Nordisk Cochraneforskare petad efter hpv-strid

SUSANNA PAGELS

Ämnen i artikeln:

Hpv-vaccin

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev