torsdag1 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Cancer

NT-rådet ändrar sig om immunterapi vid bröstcancer

Publicerad: 4 september 2020, 13:30

NT-rådet backar om immunterapi vid trippelnegativ bröstcancer. Foto: Thinkstock

Tillägg av atezolizumab rekommenderas inte längre vid spridd trippelnegativ bröstcancer. Detta sedan en studie inte visar på effekt av behandlingen.

Ämnen i artikeln:

BröstcancerImmunterapi

PH


I december 2019 gick Sveriges Kommuner och Regioners expertråd, NT-rådet, ut med rekommendationen att immunterapi med Tecentriq (atezolizumab) i kombination med cytostatikan paklitaxel bör ges till kvinnor som får återfall i trippelnegativ bröstcancer och har en PD-L1-tumör.

Men efter det har nya data publicerats som inte visar någon statistiskt signifikant skillnad i progressionsfri överlevnad mellan de som fått Tecentriq i kombination med paklitaxel, jämfört med enbart paklitaxel. Det skriver NT-rådet på janusinfo.se.

– Det negativa resultatet i studien är en stor besvikelse. Kombinationen är fortfarande för dyr i förhållande till effekten. Det är ett väldigt tråkigt besked till patienterna, säger Freddi Lewin, ordförande i Nationella arbetsgruppen för cancerläkemedel och adjungerad ledamot i NT-rådet, i en kommentar på jannusinfo.se.

Spridd trippelnegativ bröstcancer drabbar främst kvinnor mellan 40 och 50 år. Risken för återfall är högre än för andra former av bröstcancer. NT-rådet räknade med att mellan 100 och 200 svenska kvinnor per år skulle vara aktuella för immunterapin men det framgår inte hur många kvinnor som fått kombinationsbehandlingen sedan den första rekommendationen.

Relaterat material

Klartecken för immunterapi vid spridd bröstcancer

Läkare pressas att ge heta cancerläkemedel

Viss nytta med immunterapi vid tidig bröstcancer

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev