söndag26 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Cancer

NT-rådet ger tumme upp för två PD1-hämmare

Publicerad: 4 april 2017, 10:23

Foto: MSD

Läkemedlet Keytruda får en utökad rekommendation för behandling av vissa cancerformer där den banbrytande läkemedelstypen PD1-hämmare är aktuella.

Ämnen i artikeln:

Bristol-Myers SquibbMSDMalignt melanomLungcancerLäkemedel

Carl-Magnus Hake

carl-magnus.hake@dagensmedicin.se


I dag finns två PD1-hämmare på marknaden, Keytruda (pembrolizumab) och Opdivo (nivolumab). Men i de fall där bägge har samma indikation har NT-rådet vid Sveriges Kommuner och Landsting hittills enbart rekommenderat sjukvården att använda Opdivo.

Ett mer konkurrenskraftigt upphandlingsbud från MSD, som står bakom Keytruda, gör nu att NT-rådet rekommenderar sjukvården att välja mellan de två läkemedlen. Detta gäller indikationerna  avancerat malignt melanom samt vid andra linjens behandling av spridd icke småcellig lungcancer.

Läkemedlen anses likvärdiga ur medicinsk synvinkel, men NT-rådet konstaterar att det finns skillnader sett till administrering, kassationsrisk och läkemedelskostnad. Rådet kommer därför ”med noggrant betonande av sekretess enligt gällande avtal, tillhandahålla ytterligare information till direkt berörda verksamheter för att underlätta lokal värdering och beslut”.

PD1-hämmare ingår i läkemedelsklassen immuncheckpointhämmare som gör att immunsystemet lättare angriper cancertumören. Läkemedlen anses banbrytande för att patienter som får effekt av behandlingen kan få förhållandevis långa behandlingssvar samtidigt som biverkningarna är milda.

Keytruda är annars ensamt om att ha rekommendation från NT-rådet vid lungcancer i första linjens behandling, medan Opdivo har en rekommendation vid njurcancer i andra linjen.

Relaterat material

Klartecken för tidigare immunterapi vid lungcancer

NT-rådet ratar Keytruda

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev