lördag3 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Cancer

Nus följde inte riktlinjer för transplantation av stamceller

Publicerad: 13 februari 2017, 13:26

Norrlands universitetssjukhus, Nus, i Umeå. Foto: Lars Bygdemark

Av sex granskade stamcellstransplantationer bedömdes endast ett fall ha handlagts korrekt.

Ämnen i artikeln:

Norrlands universitetssjukhusVästerbottens läns landstingIvoLeukemi

JK


Vid en extern granskning av sex patienter med akut lymfatisk leukemi som genomgått stamcellstransplantation vid Norrlands universitetssjukhus, Nus, konstaterades att endast ett fall handlagts korrekt. Ett fall bedömdes som acceptabelt, ett som tveksamt och tre som felaktiga. Granskningen skedde på uppdrag av klinikledningen.

Enligt Sveriges Radios program Kaliber hade en av de granskade patienterna 3 procent ”restsjukdom” åtta dagar innan transplantationen. Enligt de nationella riktlinjerna bör den siffran vara under 0,1 procent innan den typ av stamcellstransplantation som patienten genomgick kan vara aktuell.

De sex granskade fallen var alla rapporterade i sjukhusets avvikelsesystem innan granskningen började och den externa granskaren, Hans Hägglund, ordförande i Svensk förening för hematologi, beskriver dem som medicinskt komplexa. I granskningen framkommer en rad olika brister i hur patienterna handlagts, både vad det gäller uteblivna undersökningar och behandlingar. Hans Hägglund listar även förbättringspunkter för Nus verksamhet och föreslår bland annat att svåra fall ska diskuteras med andra transplantationsverksamheter och att transplantationskonferensen ska dokumenteras bättre i journalen.

Västerbottens läns landsting medger i ett pressmeddelande att verksamheten inte följt de nationella riktlinjerna i det fall som nämns i radion men att landstinget sedan hösten 2014 har rutiner för att det inte ska upprepas. Landstinget skriver också att Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, granskat de aktuella fallen och verksamhetens patientsäkerhetsberättelse under 2016 utan att det slutade i kritik.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev