tisdag31 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Cancer

Ny antikropp bet på follikulärt lymfom

Publicerad: 4 oktober 2017, 21:00

Foto: Thinkstock

En ny antikroppsbehandling var bättre än dagens terapier på att bromsa sjukdomsförloppet vid follikulärt lymfom, enligt en större studie. Men fynden förändrar inte svensk praxis, menar en expert.

Ämnen i artikeln:

Lymfom

Maria Gustavsson

maria.gustavsson@dagensmedicin.se


– Den nya behandlingen har ett måttligt ökat värde kan man säga. Obinutuzumab är kanske en något bättre antikropp men inte så pass bra att den kommer ersätta dagens standardbehandling, säger Mats Jerkeman, adjungerad professor vid Lunds universitet och ordförande för svenska lymfomgruppen.

Studien berör läkemedlet Gazyvaro (obinutuzumab) som är ett tillägg till cytostatikaterapi vid follikulärt lymfom. Det är en cancersjukdom som utgår från kroppens B-celler och cancerformen drabbar uppemot 200 personer i Sverige årligen. I dag behandlas patientgruppen främst med Mabthera (rituximab) och den bilden kommer alltså inte förändras, menar Mats Jerkeman.

– Den progressionsfria överlevnaden verkar vara bättre för dem som fick obinutuzumab för att underhållsbehandlingen fungerade bättre i den gruppen. De flesta patienter med follikulärt lymfom får inte underhållsbehandling i Sverige så studien återspeglar inte hur svensk sjukvård arbetar, säger han.

I studien ingick fler än 1 200 vuxna patienter. De lottades till att få obinutuzumab eller rituximab kombinerat med cytostatika. Det primära effektmåttet var progressionsfri överlevnad, det vill säga tiden som patientens sjukdomsbild inte försämras.

Efter i snitt tre år låg siffrorna på 80 procent för patienter på obinutuzumab och 73 procent för patienter på rituximab. Däremot var risken för allvarliga biverkningar högre i gruppen som fick den nya antikroppsterapin, exempelvis i form av infektioner.

Enligt Mats Jerkeman finns en del svagheter med studiens upplägg.

– Obinutuzumab hade fler doseringstillfällen och gavs i högre doser än rituximab. Det gör att jämförelsen mellan behandlingarna inte blir riktigt rättvis, säger han.

Både behandlingarna baseras på antikroppar som binder till CD20-receptorn på B-cellernas yta, vilket även inkluderar tumörcellerna. Gazyvaro är godkänd för behandling av kronisk lymfatisk leukemi och follikulärt lymfom. Den är även registrerad som första linjens behandling till följd av de nya resultaten. Studien pågick mellan 2011 och 2014, och är sponsrad av läkemedelsföretaget Roche.

Läs mer i abstract:

Robert Marcus med flera. Obinutuzumab for the First-Line Treatment of Follicular Lymphoma. The New England Journal of Medicine, publicerad online den 4 oktober 2017. DOI: 10.1056/NEJMoa1614598

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev