onsdag7 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Cancer

Ny cancerbehandling visar lovande resultat

Publicerad: 21 augusti 2020, 11:05

En ny experimentell behandling mot hudcancer visar lovande resultat, skriver Läkemedelsvärlden. För tre svårt sjuka personer, som ansågs ha kort tid kvar att leva, vände sjukdomsförloppet och de är i dag långtidsöverlevare.

Ämnen i artikeln:

Karolinska institutetKarolinska universitetssjukhusetImmunterapiMalignt melanom

Forskare vid Karolinska institutet och Karolinska universitetssjukhuset har publicerat resultat från en studie där personer med långt framskriden hudcancer fått en experimentell cellterapi. Resultaten är lovande.
Behandlingen kallas til-terapi, vilket står för tumörinfiltrerande lymfocyter.

Metoden går, förenklat, ut på att man utvinner til-celler ur patientens tumör. Kroppen har själv mobiliserat dessa celler för att attackera tumören. Cellerna mångfaldigas i laboratorium för att sedan föras tillbaka in i patienten. Omkring 30 till 50 miljarder celler införs tillsammans med substanser som ska stimulera cellerna och hjälpa dem att vara aktiva under lång tid hos patienten.

Totalt ingick tio personer i studien. De hade hudcancer, malignt melanom, med spridning och ansågs ha kort tid kvar att leva. Standardbehandling med immuncheckpointhämmare hade inte hjälpt.

Fem patienter fick endast til-terapin. Dessa svarade på behandlingen men effekterna blev kortvariga, patienterna överlevde 4 till 18 månader.
De andra fem fick til-terapi i kombination med ett så kallat dentritcellsvaccin som ska göra att de tumörinfiltrerande lymfocyterna lättare ska reagera på tumörcellerna. En av dessa senare patienter fick en allvarlig biverkning av til-terapin, i samband med att patienten fick en dos av ett ämnet interleukin-2 som ska stimulera til-cellerna. Patienten avled.

– Vi ger interleukin-2 under noggrann övervakning och avslutar behandlingen i förtid om vi ser tecken på allvarliga biverkningar. Men i just det här fallet blev utgången trots detta tyvärr att patienten drabbades av en reaktion mot interleukin-2 som inte gick att häva, säger Stina Wickström, en av forskarna bakom studien, till Läkemedelsvärlden.

Övriga fyra svarade på behandlingen men för en av dem avtog effekten efter några månader. Tre är långtidsöverlevare och lever fortfarande i dag när det gått mellan två och fyra år sedan behandlingen.

Forskarna har nu fått tillstånd för att fortsätta studien med ytterligare tio patienter. De planerar även att testa behandlingen på andra cancersjukdomar.

Läs studien här. https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/2162402X.2020.1792058

TT/DAGENS MEDICIN

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev