Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Cancer

Ny cancermodell kommer nästa år

Publicerad: 19 november 2014, 15:06

Gabriel Wikström (S) sjukvårdsminister.

Foto: Hanna Teleman/Bildbyrån

Standardiserade vårdförlopp enligt dansk modell kan komma att införas i cancervården redan nästa år. Det säger sjukvårdsminister Gabriel Wikström (S).


Den nya rödgröna regeringens cancerpolitik kommer inte att innebära några större skillnader jämfört med den tidigare alliansregeringens cancerpolitik. Det beskedet gav sjukvårdsminister Gabriel Wikström (S) när han talade på Dagens Medicins cancerdag.

– Cancer är inte någon blockskiljande fråga. Vi är överens över blockgränsen om hur vi ska bekämpa cancer, sade Gabriel Wikström.

Det innebär att den nya regeringen fortsätter den gamla regeringens cancersatsning som innehåller två miljarder kronor under fyra år. Och precis som den förra regeringen vill den nya regeringen satsa pengarna på att införa standardiserade vårdförlopp i cancervården. Förebilden är Danmark där modellen kallas pakkeforløb och har lett till kortare väntetider på behandling och ökad överlevnad.

– Den här modellen innebär att det blir tydligare för patienten vad det är som ska göras och när det ska göras, sade Gabriel Wikström i sitt tal.

När Dagens Medicin får en kort pratstund med Gabriel Wikström efter talet berättar han mer om tidsplanen för införandet av standardiserade vårdförlopp i cancervården.

– Tanken är att det ska bli under nästa år någon gång.

Innebär det att det kommer ett förslag under nästa år eller att det kommer ett införande under nästa år?

– Vi får återkomma till vilken form det blir. Helst så skulle vi vilja se ett införande men ett förslag kommer definitivt att komma, säger Gabriel Wikström.

Relaterat material

Regeringen satsar 2 miljarder på cancervården

SAMUEL ÅSGÅRD

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev