Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Cancer

Ny kartläggning visar hur bröstcancer utvecklas

Publicerad: 8 oktober 2009, 11:50

I en patient har forskare nu kartlagt exakt vilka tumörgener som förändras när en bröstcancertumör har spridit sig.


Det är ett välkänt fenomen att ju längre en cancer fortskrider, desto fler gener i tumörcellerna muterar. Nu har kanadensiska forskare med en ny sorts teknik i detalj analyserat vilka proteinkodande gener som förändras hos en patient med metastaserad bröstcancer.

Forskarna hittade 32 olika mutationer i metastasen. När de jämförde med DNA från primärtumören som opererats bort nio år tidigare återfann de 5 av dessa mutationer. Ytterligare 6 fanns i en del av tumörcellerna och 19 fanns inte alls. Två av mutationerna gick inte att bestämma om de fanns i primärtumören.

Det är oklart, konstaterar forskarna, huruvida de 19 nya mutationerna var ett resultat av strålbehandling eller om de uppstått på ”naturlig” väg som resultat av tumörens utveckling.

Tobias Sjöblom är docent i tumörbiologi vid Uppsala universitet och har publicerat flera arbeten om storskalig mutationsanalys i tumörer. Han tycker att den nya studien är intressant men påpekar samtidigt att det vetenskapliga värdet inte är särskilt stort.

– Det nya är att man använt en ny sorts teknik för snabbt analysera ett cancergenom. Vad studien inte besvarar är vilka av de aktuella mutationerna som är viktiga för överlevnaden av cancercellerna. Vi vet sedan tidigare att en stor del av mutationerna som man hittar i ett cancergenom inte är viktiga för sjukdomsutvecklingen. Man behöver analysera betydligt fler tumörer för att kunna skilja agnarna från vetet, säger Tobias Sjöblom.

Bakom studien som publiceras i tidskriften Nature i dag, torsdag, står forskare vid British Columbia Cancer Agency i Vancouver, Kanada.

Läs abstract:

Nature, 2009; 461: 809–813

Relaterat material

Genskador varierar vid cancer

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev