Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Cancer

Ny kras-hämmare krympte lungtumörer

Publicerad: 3 juni 2022, 18:00

Den nya kras-hämmaren adagrasib kan få tumörbördan vid en viss typ av framskriden lungcancer att krympa. Hur överlevnaden påverkas på sikt är än så länge oklart.

Foto: Getty Images

ASCO 2022. Tumörbördan minskade betydligt hos 43 procent av patienterna efter målriktad behandling med en ny så kallad kras-hämmare vid framskriden lungcancer.


Ämnen i artikeln:

LungcancerASCOLäkemedelMedicinska nyheterToppnyheter

Fynden gäller det nya läkemedlet adagrasib som utvärderats bland 116 patienter med tidigare behandlad icke-småcellig lungcancer där tumören bär på en särskild tillväxtdrivande mutation i genen för proteinet kras. 

Den här typen av genförändring i tumören förekommer hos relativt stor andel av lungcancerpatienterna – runt 13 procent – men det har fram tills nyligen varit svårt att utveckla målriktade läkemedel som kan blockera tillväxtsignaleringen från proteinet. 

Läs också: Överlevnaden vid spridd lungcancer blir snabbt bättre 

På förra årets Asco-kongress presenterades dock lovande data för läkemedlet sotorasib, vilka senare banade väg för det första godkännandet av en kras-hämmare vid lungcancer i i EU.

Den nu aktuella studien för adagrasib är tämligen lik studien för sotorasib, både sett till upplägg och resultat. Detta gäller även att resultaten ska tolkas med försiktighet då kontrollgrupp saknas i bägge studierna. 

Forskarna bakom adagrasibstudien framhåller att tumörbördan av annars svårbehandlade hjärnmetastaser krympte hos en tredjedel av patienterna. 

Biverkningar drabbade nästan alla patienter och gjorde att 7 procent av dem slutade ta läkemedlet. 

Studien med adagrasib, som finansierat av företaget Mirati Therapeutics, presenterades under fredagen på Asco-kongressen och resultaten publiceras också i tidskriften New England Journal of Medicine.

En ansökan om godkännande är inlämnad i EU för adagrasib. När det gäller sotrasib finns än så länge ingen subvention för läkemedelet. 

Läs abstract till studien: 

Pasi Jänne med flera. Adagrasib in Non–Small-Cell Lung Cancer Harboring a KRASG12C Mutation. New England Journal of Medicine, publicerad online den 3 juni 2022. DOI: 10.1056/NEJMoa2204619 

Följ vår rapportering från ASCO 2022 här, där ni också hittar vår bevakning av tidigare Asco-möten.

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?

Klicka här!  

Kommentarer publiceras efter granskning.

 

 

Carl-Magnus Hake

Reporter

carl-magnus.hake@dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev