Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Cancer

Ny lag kan stöka till screening

Publicerad: 4 februari 2015, 12:26

Röntgensjuksköterskan Lisa Ankarskiöld-Flück hjälper en kvinna som undersöks på mammografienheten på Södersjukhuset i Stockholm.

Foto: Joel Marklund/Bildbyrån.

Den nya patientlagen gör det möjligt för alla att välja i vilket landsting de ska undersökas.


– Vi blev kanske lite överrumplade. Det kan vara svårt att se att någonting som omfattar så stor del av befolkningen och där mindre än en procent kan räknas som patienter också skulle omfattas av den nya lagen, säger Sven Törnberg, verksamhetsutvecklare för screening vid Hälso- och sjukvårdsförvaltningen i Stockholms läns landsting.

Han började efterforska hur den nya patientlagen påverkade screening efter att 1177 Vårdguiden i början av året uppdaterat sin information om mammografi. Där uppgavs att det nu gick bra för kvinnan att välja att få sin undersökning gjord i ett annat landsting. Sven Törnberg ställde först frågan till Sveriges Kommuner och Landsting och sedan till Socialstyrelsen, vars generaldirektör Lars-Erik Holm svarade:

”Nu har Socialstyrelsens jurister gjort en grundlig rättsutredning, och de delar den bedömning som SKL:s jurister har gjort i frågan, dvs att om en patient väljer att få en screening i ett annat landsting ska detta landsting ge en sådan screening på samma villkor som dem som gäller för de egna invånarna.”

Till Dagens Medicin säger Sven Törnberg att han i grunden tycker att det är bra med de möjligheter som patientlagen nu ger svenskarna att exempelvis genomgå screening i det landsting där de jobbar eller studerar, i stället för det landsting där de är folkbokförda. Men det är långt ifrån oproblematiskt. Olika landsting har olika regler kring hur screeningundersökningarna ska följas upp, vad de kostar individen och till och med vilken typ av screening som erbjuds.

Det Sven Törnberg anser är viktigast är att förstå att screening inte är en undersökning, utan ett helt program och att det därför måste säkerställas hur patienter ska följas upp så att de inte hamnar mellan stolarna.

– Allting kokar ihop till att om det här ska bli bra och att vi inte ska riskera någonting så behöver vi har ett förslag på hur vi aktivt ska hantera det, säger Sven Törnberg som själv föreslår att patienter ska kunna lista sig i det landsting där de vill ha sin screening gjord.

Sedan går det inte att komma ifrån att det kan bli en logistisk utmaning för landstingen när det nu finns både lagstöd och incitament att välja bort hemlandstinget.

Har ni kapacitet att ta emot alla jobbpendlare och studenter som skulle kunna tänka sig att genomgå en screening i Stockholm?

– Ja, det är den frågan som framförallt barnmorskor och mammografiläkare larmar om. Det är ju brist på mammografiläkare och då är det ju svårt att någon slags allmän välkomnade attityd och säkerställa att man kan ta emot alla. Men Stockholm växer ju så vi behöver ändå förhålla oss till att det är fler och fler som ska omfattas av screeningprogrammen.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev