Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Cancer

Ny målriktad terapi gav längre liv vid magcancer

Publicerad: 5 juni 2016, 11:30

En antikropp mot en speciell tumörmarkör ökade överlevnaden med fem månader hos vissa patienter med spridd magcancer, enligt en ny fas 2-studie.


Ämnen i artikeln:

pankreascancerLungcancerASCO

Bland dem som fått antikroppen i tillägg till cytostatika var medianöverlevnaden 13,2 månader, jämfört med 8,2 månader i kontrollgruppen som bara fick cytostatika.

Resultaten baseras på uppföljning av 161 patienter som alla valts ut för att de hade ett högt uttryck av tumörmarkören claudin-18.2 som är måltavla för den aktuella antikroppen imab362.

Hos patienter vars tumör hade mycket högt uttryck av markören var medianöverlevnaden ännu bättre, 16,7 månader, jämfört med 9 månader i kontrollgruppen.

När antikroppen har bundit till sin måltavla aktiveras olika delar av immunsystemet som angriper cancercellerna. Enligt forskarna bakom studien uttrycker runt hälften av patienterna med spridd magcancer tillräcklig med claudin-18.2 för att komma i fråga för behandlingen.

Då markören inte heller förekommer i någon frisk vävnad i kroppen, förutom magsäcken, blev biverkningarna också milda.

Angelica Loskog, som är professor i immunterapi vid Uppsala universitet, tycker att resultaten är spännande.

– Det är mycket intressant att claudin-18.2 verkar vara ett bra protein för målsökande terapier. För solida maligniteter är det tyvärr många proteiner som finns både på tumör och normal vävnad vilket gör det svårt att specifikt målsöka tumörcellerna utan att samtidigt skada normal vävnad, säger hon till Dagens Medicin.

Bakom studien står ett internationellt forskarlag lett av Salah-Eddin Al-Batran vid Krankenhaus Nordwest i Frankfurt am Main, Tyskland. Nästa år planerar de starta en fas 3-studie av det nya läkemedlet vid spridd magcancer.

Claudin-18.2 uttrycks också av andra tumörer, som lungcancer, matstrupscancer och bukspottkörtelcancer, där det också kan bli aktuellt att pröva behandlingskonceptet.

Läs abstract till studien:

Salah-Eddin Al-Batran med flera. FAST: An international, multicenter, randomized, phase II trial of epirubicin, oxaliplatin, and capecitabine (EOX) with or without IMAB362, a first-in-class anti-CLDN18.2 antibody, as first-line therapy in patients with advanced CLDN18.2+ gastric and gastroesophageal junction (GEJ) adenocarcinoma.

Carl-Magnus Hake

Reporter

carl-magnus.hake@dagensmedicin.se

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev