Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Cancer

Ny markör förutsäger svar av immunterapi

Publicerad: 30 maj 2015, 06:36

Asco 2015. Tumörer som har sämre förmåga att reparera felaktigheter vid dna-replikation förefaller ha mycket lättare att svara på behandling av immuncheckpointhämmare av typen anti-PD1, enligt en mindre patientstudie.

Ämnen i artikeln:

ASCO

Carl-Magnus Hake

carl-magnus.hake@dagensmedicin.se


– Det här är spännande data som kan leda fram till ett hanterligt test för att hitta de patienter som har nytta av den här och kanske andra typer av immunterapi, säger Angelica Loskog, adjungerad professor i immunterapi vid Uppsala universitet.

I studien har forskare i USA undersökt patienter med olika cancerformer som fått pröva behandling med den PD1-immuncheckpointhämmande antikroppen pembrolizumab.

Detta läkemedel tillhör en mycket omskriven ny läkemedelsklass där verkningsmekanismen är att blockera en broms i immunsystemet och därmed göra det mer benäget att angripa tumörcellerna.

Hos 13 patienter med metastaserad kolorektal cancer och där tumörerna hade defekt cellmaskineri för så kallad mismatch repair krympte tumörbördan hos 62 procent. Motsvarande siffra bland 25 patienter vars tumörer hade fungerande mismatch repair var 0 procent.

Defekt mismatch repair leder till att cancercellerna ackumulerar mutationer, i snitt 1 782 stycken, jämfört med i snitt 71 annars enligt den aktuella studien. Tidigare studier har också visat att många mutationer är en indikator för bra behandlingssvar av immunterapi – ju fler mutationer som cancercellerna har desto mer främmande ter de sig för immunförsvaret.

– Att använda ett test som mäter mismatch repair är enklare än att sekvensera hela genomet efter mutationer, säger Angelica Loskog.

När forskarna undersökte tio patienter med andra typer av metastaserad cancer som hade defekt mismatch repair föreföll behandlingen även där ha god effekt. Överlag var svarsfrekvensen här 60 procent bland patienter med bland annat spridd livmoderkroppscancer och magcancer.

– Den här studien är liten och resultaten måste bekräftas i större undersökningar. Men resultaten är spännande mot bakgrund av att det saknas en bra generell markör för behandlingssvar av anti-PD1. Man har tidigare hoppats på att uttryck av PD-L1 på tumörerna skulle kunna vara en sådan markör. Men den markören visar sig bara fungera för vissa cancertyper, säger Angelica Loskog.

Defekt mismatch repair finns hos 15 till 20 procent av tumörerna vid sporadisk kolorektal cancer och vid nästan all kolorektal cancer av typen Lynch syndrom. Defekt mismatch repair förekommer alltså också vid en del andra cancerformer. Men den är inte lika relevant som markör vid till exempel melanom och lungcancer, enligt forskaren Dung Le som presenterade resultaten vid en presskonferens under fredagen.

Bakom studien står forskare vid Johns Hopkins Kimmel Cancer Center i Baltimore, USA.

Studien presenteras lördagen den 30 maj på Asco-kongressen i Chicago och publiceras också i New England Journal of Medicine.

Läs abstract:

Dung Le med flera. PD-1 Blockade in Tumors with Mismatch-Repair Deficiency. New England Journal of Medicine, publicerad online den 29 maj 2015. DOI: 10.1056/NEJMoa1500596.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev