Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

lördag08.05.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Cancer

Ny milstolpe i behandlingen av myelom

Publicerad: 7 oktober 2016, 10:04

Myelom är en cancersjukdom som drabbar plasmacellerna i benmärgen.

Foto: Thinkstock

Nu stärks bilden av att en kombinationsterapi med ett omtalat läkemedel bromsar sjukdomsförloppet hos patienter som återinsjuknat i myelom, enligt en fas III-studie i New England Journal of Medicine.


Ämnen i artikeln:

MyelomLäkemedel

Tidigare forskning har visat att antikroppen daratumumab (Darzalex) är effektiv mot svårbehandlade former av myelom, en cancersjukdom som drabbar plasmacellerna i benmärgen.

Den bilden får alltså nytt stöd i form av en randomiserad studie. Den innefattar 569 patienter som fått ett återfall i sjukdomen eller inte svarat på tidigare behandling.

En kontrollgrupp fick en standardterapi i form av dexametason och lenalidomid medan en annan grupp fick daratumumab i kombination med lenalidomid och dexametason.

Resultaten visar en högre progressionsfri överlevnad bland patienter på trippelterapin efter ett års uppföljning, 83,2 procent. Motsvarande siffra var 60,1 procent för dem i kontrollgruppen. En progressionsfri överlevnad är tiden som patienten klarar sig utan att sjukdomsbilden försämras.

Deltagarna som fick daratumumab hade också ett betydligt bättre behandlingssvar jämfört med kontrollgruppen. Dock var det fler patienter på trippelbehandlingen som drabbades av neutropeni, det vill säga att antalet neutrofiler i blodet minskade.

I en ledarkommentar till studien skriver två professorer från Mayo clinic i USA, Vincent Rajkumar och Robert Kyle, att daratumumab är en milstolpe i behandlingen av myelom. Under de kommande åren kommer troligtvis antikroppsterapin att ingå i behandlingen vid samtliga stadier av cancersjukdomen, menar de.

Studien pågick mellan 2014 och 2015. Patienterna var i snitt 65 år gamla och kom från 18 olika länder. Studien är sponsrad av läkemedelsföretaget Janssen.

Läs mer i abstract:

M.A Dimopoulos med flera. Daratumumab, Lenalidomide, and Dexamethasone for multiple myeloma. The New England Journal of Medicine, publicerad online den 3 oktober 2016. Doi: 10.1056/NEJMoa1607751

Relaterat material

Tumme upp för lovande myelomläkemedel

Lovande fas 3-data för antikropp mot myelom

Myelom bekämpas bäst med stamcellsbyte

Maria Gustavsson

Reporter

maria.gustavsson@dagensmedicin.se

Ämnen i artikeln:

MyelomLäkemedel

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev