Cancer
Ny överenskommelse om Zytiga
Publicerad: 21 december 2012, 09:51
Foto: Vincent Alessi/Janssen
Företaget bakom omdiskuterade prostatacancerläkemedlet Zytiga ger landstingen rabatt och lovar att ge tillbaka pengar om det inte ger effekt.
Ämnen i artikeln:
LäkemedelNLT-gruppen, gruppen för nya läkemedelsterapier vid Sveriges Kommuner och Landsting, har kommit överens med företaget Janssen om en tvådelad lösning för Zytiga. Den första delen är en rabatt på prostatacancerläkemedlet. Den andra innebär att företaget betalar tillbaka pengar till landstingen om läkemedlet inte har gett klinisk effekt efter tre månader.
– Kostnaden för behandling med Zytiga kommer ner i en nivå där Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket sannolikt skulle ha sagt ja till preparatet, säger Anders Hallberg, ordförande i NLT-gruppen, som dock inte vill specificera siffrorna närmare.
Det var i våras som Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket beslutade att Zytiga inte skulle ingå i högkostnadsskyddet. Myndigheten ansåg att priset på runt 30 000 kronor i månaden var för hög i förhållande till den överlevnadsfördel på runt 4,6 månader som läkemedlet gav.
Dagens Medicin avslöjade sedan att läkemedlet ändå användes på vissa stora sjukhus genom att sjukhusen stod för kostnaden själv, medan vissa, som Karolinska universitetssjukhuset, lät patienterna stå för kostnaden själv. NLT-gruppen och Janssen försökte nå en ekonomisk lösning men misslyckades och rekommendationen till landstingen blev att Zytiga inte skulle användas till det då gällandet priset.
Efter drygt tre månader av ytterligare förhandlingar så har alltså parterna nu kommit till en lösning. I stället för att landstingen får ta hela den ekonomiska risken, ska den nu delas. Enligt Anders Hallberg kommer det vara upp till den enskilda läkaren att göra bedömningen om Zytiga har gett klinisk effekt på en patient eller inte, underbyggt med bland annat PSA-prov.
– Personligen tror jag att vi står inför fler sådana här lösningar. Cancerläkemedlen har blivit så otroligt dyra att det inte går att gå på listpriserna. Då delar man på risken, säger Anders Hallberg.
Överenskommelsen kommer bara att gälla för den nuvarande indikationen, alltså de fall där patienten redan har fått behandling med cellgift.
Företaget Janssen ska nu diskutera överenskommelsen med vart och ett av landets 21 landsting. Alla landsting kommer att få samma erbjudande, men får själva ta ställning till om de vill skriva på ett avtal.
– Huvudmålet med det här är att vi vill se att Zytiga blir tillgängligt för män med prostatacancer. Självklart är det bättre för oss att behandlingen används än att den inte gör det, säger Mikael Själin, Nordic Medical Affairs Director på Janssen, som inte heller vill berätta hur dyr behandling nu kommer att bli.
Målet är att komma i gång redan den 1 januari 2013. Avtalen kommer att gälla retroaktivt från och med detta datum.
– Det här gäller liv och död. Därför hoppas vi få till ett snabbt avtal, säger Mikael Själin.
Relaterat material
Zytiga bromsade prostatacancer i tidigare skede
Blekinge: ”Zytiga är för dyrt”
Zytiga får utökad indikation
”Patienter nekas viktig behandling”
Linköping stoppar Zytiga
Även SKL säger nej till Zytiga
Överlevnadsdata fullständiga för Zytiga
Här får döende själva betala dyr medicin
TLV: Zytiga för dyrt
ANIA OBMINSKA