Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Onsdag14.04.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Cancer

Ny proteosomhämmare bromsade myelom

Publicerad: 8 December 2014, 14:30

Patienter som fått återfall i benmärgscancersjukdomen multipelt myelom kunde leva i mer än två år utan att sjukdomen försämrades om de fick läkemedlet carfilzomib. Effekten beskrivs som oöverträffad i frånvaro av benmärgstransplantation.


Ämnen i artikeln:

Myelom

I studien lottades 792 patienter till att få eller inte få carfilzomib, en proteosomhämmare, i tillägg till konventionell behandling med kortison och läkemedlet lenalidomid.

I median gick det 26,3 månader innan sjukdomen försämrades eller patienterna dog, så kallad progressionsfri överlevnad, hos deltagarna som fick carfilzomib. Motsvarande siffra i kontrollgruppen var 17,6 månader.

Det här är första gången som man sett en progressionsfri överlevnad på över två år med enbart läkemedelsbehandling, enligt studiens huvudförfattare Keith Stewart, som uttalar sig för sajten Medscape Oncology.

Efter två år levde fortfarande 73,3 och 65,0 procent av deltagarna i respektive grupp.  Mer fullständiga överlevnadsdata väntas år 2015.

Ett flertal möjliga biverkningar som diarré, hosta och feber inträffade mer ofta bland patienterna som fått carfilzomib. Men överlag rapporterade dessa patienter en högre hälsorelaterad livskvalitet än deltagarna i kontrollgruppen.

Carfilzomib verkar genom att blockera funktionen av proteosomerna, de enzymkomplex som bryter ner proteiner i cellerna. Cancerceller är mer känsliga för denna blockad än friska celler.

Läkemedlet är ännu inte godkänt i Sverige.

Studien, som presenterades på den amerikanska hematologikongressen ASH i lördags, har finansierats av företaget Onyx Pharmaceuticals.

Vid myelom sker en okontrollerad expansion av plasmaceller i benmärgen.  Vanliga symtom är skelettsmärtor och trötthet. Runt 600 personer  insjuknar varje år i Sverige.

Läs abstract till studien här:

Keith Stewart med flera. Carfilzomib, Lenalidomide, and Dexamethasone for Relapsed Multiple Myeloma. New England Journal of Medicine, publicerad online den 6 december 2014. DOI: 10.1056/NEJMoa1411321

Relaterat material

Subkutan injektion lika effektiv vid återfall i benmärgscancer

Carl-Magnus Hake

Reporter

carl-magnus.hake@dagensmedicin.se

Ämnen i artikeln:

Myelom

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev