Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Cancer

Ny rapport om övervikt och cancer

Publicerad: 11 juni 2019, 07:00

Foto: Thinkstock

I takt med att svenskarna blir allt tyngre kommer antalet cancerfall som kopplas till övervikt och fetma att öka, befarar Cancerfonden i en ny rapport.


Ämnen i artikeln:

BröstcancerpankreascancerMagsäckscancer

På senare år har svenskarna blivit allt tjockare. Trenden har pågått länge och i dag lider nästan hälften av den vuxna befolkningen av övervikt eller fetma. En ohälsosam vikt påverkar inte bara risken för hjärt-kärlsjukdomar, utan också risken för cancer. Det finns ett samband mellan övervikt och fetma och risken att drabbas av någon eller några av de 13 vanligaste cancerformerna. Exempel på sådana cancerformer är: sköldkörtelcancer, bröstcancer, levercancer, njurcancer, bukspottkörtelcancer och magsäckscancer.

Cancerfonden skriver att om övervikt och fetma fortsätter att öka i samma takt som i dag under kommande 25-årsperiod kommer det under år 2045 att vara 651 fler personer som insjuknar i cancer, relaterat till övervikt och fetma, än om ökningen avstannar och håller sig på dagens nivå.

Om trenden med allt tjockare svenskar ska brytas behövs en tydlig handlingsplan, menar organisationen. Cancerfonden vill därför att regeringen tar fram en nationell strategi och handlingsplan med tydliga mål och konkreta åtgärder för hälsosammare levnadsvanor och en bättre folkhälsa.

TT/DAGENS MEDICIN

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev