Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Cancer

Ny rond i tvist om otur och cancer

Publicerad: 23 mars 2017, 18:00

Forskare som för två år sedan publicerade ett omdiskuterat arbete som pekade på att otur skulle ha en stor betydelse i uppkomsten av cancer lägger nu fram nytt stöd för denna teori.


Det var i januari 2015 som forskarna först väckte uppmärksamhet med en studie i tidskriften Science där de kom fram till att celldelningshastigheten hos stamceller i olika vävnader, och därmed risken för slumpmässiga genmutationer, kunde förklara 65 procent av skillnaderna i hur de olika vävnaderna drabbas av cancer.

Forskarna, däribland den kände amerikanske cancergenetikern Bert Vogelstein, fick snabbt flera mothugg och Science publicerade snart ett antal kritiska kommentarer till studien. Bland annat sköt kritikerna in sig på att forskarna bara hade tittat på USA och eftersom cancerinsjuknandet i olika delar av världen ser så olika ut måste miljöfaktorer spela en avgörande roll.

Senare under 2015 publicerade andra forskare en analys i Nature delvis, baserad på samma grund material, som skulle visa att otur kunde förklara högst 10 till 30 procent av cancerfallen.

Men nu slår alltså Bert Vogelstein och hans medarbetare tillbaka. I en ny och mer omfattande studie i Science kommer de åter fram till en i deras ögon stark korrelation mellan celldelningshastigheten hos stamceller i olika organ och insjuknandet i cancer. Den här gången ingick data från 69 länder i sex olika världsdelar.

Vidare gjorde forskarna också en analys av kritiska mutationer bakom 32 olika cancertyper huruvida sådana orsakades antingen av miljöfaktorer eller av ärftlighet. Beräknat på hur vanliga olika cancersjukdomar är i Storbritannien kom de fram till att 29 procent av dessa mutationer var kopplade till miljöfaktorer, medan 5 procent var kopplade till ärftlighet. Resterande 66 procent skulle alltså då bero på slumpmässiga mutationer när celler delar sig.

Bert Vogelstein och hans kollegor menar att detta överensstämmer med en etablerad uppskattning att runt 42 procent av cancerfallen i Storbritannien skulle kunna förebyggas genom att eliminera olika miljöfaktorer.

Läs abstract till studien:

Cristian Tomasetti med flera. Stem cell divisions, somatic mutations, cancer etiology, and cancer prevention. Science, publicerad den 23 mars. DOI 10.1126/science.aaf9011

Relaterat material

Studie: Otur förklarar högst 30 procent av cancer

”Otur” viktig orsak till cancer

Carl-Magnus Hake

Reporter

carl-magnus.hake@dagensmedicin.se

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News