Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag13.04.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Cancer

Ny screeningmetod ska rädda liv

Publicerad: 30 December 2014, 10:31

Socialstyrelsen föreslår en förändring av screeningen för livmoderhalscancer så att fler fall upptäcks tidigare. Förslaget innebär att alla kvinnor mellan 30 till 64 år ska erbjudas HPV-test.


I dag erbjuds alla kvinnor i åldrarna 23 till 60 år regelbundna undersökningar av cellförändringar i livmoderhalsen. Kvinnor upp till 50 år kallas vart tredje år och kvinnor mellan 50 till 60 år kallas vart femte år. All provtagning sker i form av cellprov som analyseras med cytologisk analys för att bedöma om de har ett avvikande utseende eller är normala.

Nu föreslår Socialstyrelsen i en rekommendation att en ny screeningmetod ska införas. Kvinnor från 23 till 29 år ska fortfarande erbjudas cellprovtagning med cytologisk provtagning enligt den nuvarande metoden. Men kvinnor över 30 år ska istället erbjudas ett så kallat HPV-test som visar förekomsten av humant papillomvirus. Ett virus som är sexuellt överförbart och den främsta orsaken till livmoderhalscancer. Alla de prover som vid screeningen med HPV-test är positiva för humant papillomvirus ska sedan följas upp med en cytologisk analys av eventuella cellförändringar.

Motiveringen till förändringen är enligt Socialstyrelsen att fler fall av livmodershalscancer kan upptäckas i ett tidigare skede. Myndighetens analys visar att den nya screeningmetoden skulle leda till 60 färre cancerdiagnoser per år och att drygt 30 liv per år kan räddas. Detta till en relativt låg kostnad eftersom den nya metoden inte kräver någon större omorganisation av dagens system utan endast viss utbildning av vårdpersonalen. Att screening med HPV-test för kvinnor under 30 år inte föreslås beror på att det inte finns tillräckligt vetenskapligt underlag för detta och att många i denna grupp bär på viruset utan att det leder till cellförändringar.

Socialstyrelsen föreslår att kvinnor under 50 år även i fortsättningen ska kallas till undersökning vart tredje år. Däremot föreslår myndigheten att kvinnor över 50 år endast ska kallas vart sjunde år eftersom risken för livmoderhalscancer är lägre i denna åldersgrupp. Samtidigt föreslås den övre åldersgränsen för screening höjas från 60 till 64 år.

Förslaget från Socialstyreslen skickas nu ut på remiss fram till den 27 februari innan myndigheten återkommer med en slutlig rekommendation.

Fakta

Förra året togs nästan 684 000 vaginala cellprov i Sverige varav omkring 55 000 visade på någon form av cellförändring. Under 2012 upptäcktes 484 nya fall av livmoderhalscancer i Sverige och 139 kvinnor avled av sjukdomen. Antalet döda i livmoderhalscancer har minskat kraftigt sedan slutet på 1960-talet när screeningen infördes. År 1960 dog 325 kvinnor i Sverige av livmoderhalscancer.

SAMUEL ÅSGÅRD

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev