Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Cancer

Ny terapi ger bättre överlevnad vid leukemi

Publicerad: 15 juni 2016, 12:13

Fler vuxna patienter med akut lymfatisk leukemi blev symtomfria om de behandlades med en antikropp kopplat till ett cytostatikum jämfört med standardterapi, enligt en randomiserad studie i New England journal of Medicine.


– Resultaten är otroligt bra. Vuxna personer med akut lymfatisk leukemi är en svårbehandlad grupp så det här är ett positivt resultat för dem, säger Håkan Mellstedt, professor i onkologisk bioterapi vid Karolinska institutet.

Bland deltagare som fick antikroppsterapin var det 81 procent som nådde en komplett remission, det vill säga en tillbakagång av alla symtom. Motsvarande siffra var betydligt lägre för patienter som fick traditionell cytostatikaterapi, endast 30 procent. I gruppen som fick antikroppar sågs även en förbättring i progressionsfri överlevnad. Samtliga deltagare klassades som svårbehandlade då de antingen återinsjuknat eller inte svarat på tidigare terapier.

Akut lymfatisk leukemi är en blodcancerform som drabbar en särskild celltyp i benmärgen. Det är den vanligaste cancersjukdomen i blodet hos barn medan den är mer ovanlig bland vuxna.

Antikroppen i fråga heter inotuzumab ozogamicin, anti-CD-22. Den är kemiskt bunden med ett giftigt substrat som kallas för calicheamicin. Antikroppen är konstruerad för att fästa till ett särskilt protein, som finns på majoriteten av leukemiceller, vilket leder till celldöd.

Den nya studien visar också att betydligt fler patienter med antikroppsterapin blev så pass bra att de kunde genomföra en stamcellstransplantation. Det gällde för 41 procent av deltagarna, jämfört med endast 11 procent för gruppen som fick standardterapi.

– Även här visar antikroppen på jättefina siffror. Det är ett viktigt resultat eftersom stamcellstransplantationer är den enda behandlingen som kan bota sjukdomen, säger Håkan Mellstedt.

En del patienter som fick antikroppsterapin drabbades dock av venös-ocklusiv leversjukdom, det vill säga en tilltäppning av leverns vener.

Studien är en klinisk fas 3-studie som innefattade 326 patienter över 18 år. Den pågick mellan 2012 till 2014 och är sponsrad av läkemedelsföretaget Pfizer.

Läs mer i abstract:

Hagop M Kantarjian med flera. Inotuzumab ozogamicin versus standard therapy for acute lymphoblastic leukemia. New England Journal of Medicine, publicerad online den 12 juni 2016. Doi: 10.1056/NEJMoa1509277

Maria Gustavsson

Reporter

maria.gustavsson@dagensmedicin.se

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev