Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Cancer

Ny typ av blodcancerläkemedel godkänns i EU

Publicerad: 6 juli 2015, 08:21

Den europeiska läkemedelsmyndigheten, EMA, föreslår att myelomläkemedlet Farydak godkänns inom EU.


Ämnen i artikeln:

Myelom

I februari i år är godkändes Farydak (panobinostat) av den amerikanska läkemedelsmyndigheten FDA, efter en påskyndad process för så kallade särläkemedel. Inom kort kommer läkemedlet nu också att godkännas inom EU.

Indikationen är multipelt myelom, det vill säga patienter som fått återfall i myelom eller blivit resistenta mot standardbehandlingen.

Myelom är en elakartad benmärgscancer som drabbar cirka 600 personer per år i Sverige. Dessa patienter behandlas normalt med befintliga cancerläkemedel, men förr eller senare får i princip alla patienter återfall eller blir resistenta mot behandlingen.

Rekommendationen från EMA bygger på data där 768 patienter med multipelt myelom behandlades med Farydak i kombination med bortezomib och dexamethason och där man såg att sjukdomen utvecklades långsammare med farydakbehandling.

Farydak är det första cancerläkemedel som verkar genom att blockera aktiviteten av så kallade histondeacetylaser, HDAC:s. På så sätt minskar bland annat överproduktionen av plasmaceller vid myelom.

Bakom Farydak står läkemedelsbolaget Novartis.

För att Farydak ska få börja säljas ska rekommendationen från EMA först klubbas igenom av EU-kommissionen.

KARIN SVENS

Ämnen i artikeln:

Myelom

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev