fredag9 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Cancer

Ny typ av läkemedel mot lungcancer godkänt

Publicerad: 24 februari 2022, 13:20

Läkemedlet tepotinib är en så kallad Met-hämmare och kan använda i sällsynta fall där framskridna lungcancertumörer bär på genförändringen METex14-skipping. Foto: Merck

EU-kommissionen har gett marknadsgodkännande till ett nytt läkemedel vid en viss typ av framskriden lungcancer, där tumören bär på genförändringar av typen METex14-skipping.

Ämnen i artikeln:

TLVLungcancerLäkemedel

Carl-Magnus Hake

carl-magnus.hake@dagensmedicin.se


Godkännandet gäller läkemedlet Tepmetko (tepotinib). Det är första gången som ett läkemedel godkänns för målriktad behandling av just denna genförändring vid lungcancer, vilken förekommer hos 3 till 4 procent hos patienterna med icke småcellig lungcancer, den vanligaste huvudgruppen av lungcancer.

Läkemedlet är tänkt att användas hos patienter med framskriden icke småcellig lungcancer som redan fått systemisk behandling med antingen cytostatika eller immunterapi. 

Läs också: Första Kras-hämmaren får klartecken vid lungcancer 

Sedan tidigare finns flera läkemedel riktade till andra undergrupper av lungcancerpatienter med andra genförändringar i tumören. 

Godkännandet av tepotinib bygger på att tumörbördan märkbart krymper hos runt hälften av patienterna efter behandling. Några data från randomiserade studier finns ännu inte. 

De vanligaste biverkningarna är bland annat ödem, diarré och illamående. 

För att läkemedlet eventuellt ska kunna börjas används rutinmässigt i Sverige krävs ett positivt subventionsbeslut från Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket.  

Kommenterar

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?

Klicka här!

Kommentarer publiceras efter granskning.

 

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev