söndag28 maj

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Cancer

Ny virusbehandling får tumme upp mot melanom

Publicerad: 23 oktober 2015, 12:53

För första gången har den europeiska läkemedelsmyndigheten EMA gett grönt ljus för ett cancerläkemedel baserat på så kallade onkolytiska virus. Det handlar om läkemedlet Imlygic (talimogen laherparepvec) mot avancerat malignt melanom.

Ämnen i artikeln:

Malignt melanomHudcancerVirus

– Det här är en ny helt ny behandlingsprincip som är spännande. Jag tror att den främst kan ha potential i framtiden i kombination med andra immunterapier där studier nu pågår, säger Johan Hansson, onkolog och professor vid Karolinska institutet.

Det nya läkemedlet fungerar på två sätt. När det injiceras direkt i tumörerna replikerar viruset snabbt och dödar tumörcellerna utan att senare påverka friska celler. Viruset är också genetiskt modifierat att uttrycka signalämnet GM-CSF vilket stimulerar immunförsvaret att angripa tumören.

En studie har visat att 25 procent av patienterna svarade på behandlingen med långvarigt krympta tumörer, jämfört med 1 procent i kontrollgruppen som fick systemisk behandling med GM-CSF. Resultaten gäller för den grupp av patienter för vilken läkemedlet rekommenderas bli godkänt.

Johan Hansson påpekar dock att kontrollbehandlingen i studien inte är en standardbehandling i dag och att resultaten därför ska tolkas försiktigt. Vidare menar han att det är ganska liten andel patienter som kan komma i fråga, då läkemedlet bara kan användas hos patienter som inte har metastaser i lungor, hjärna, skelett och andra inre organ.

– Vi vet inte hur Imlygic står sig jämfört med de läkemedel som blivit standard i dag mot avancerat melanom, som till exempel PD1-hämmarna. Så sammantaget kommer läkemedlet sannolikt inte ha en stor plats som monoterapi, säger Johan Hansson.

För att rekommendationen från EMA ska resultera i marknadsföringstillstånd måste den också officiellt klubbas igenom av EU-kommissionen. Bakom Imlygic står läkemedelsföretaget Amgen.

Relaterat material

Nytt om onkolytiska virus och adjuvant terapi

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev