lördag4 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Cancer

Nya beslut om högspecialiserad vård på cancerområdet klara

Publicerad: 15 december 2022, 11:34

Efter beslutet från nämnden för nationell högspecialiserad vård står det bland annat klart att Akademiska sjukhuset i Uppsala får fortsätta med en behandling av patienter med spridd cancer i bukhinnan.

Foto: Emma Wallskog/Bildbyrån

Nämnden för nationell högspecialiserad vård har fattat beslut om ytterligare fyra områden. Med besluten står det bland annat klart att Akademiska sjukhuset i Uppsala får fortsätta med en behandling där varm cytostatika hälls i bukhålan.

Ämnen i artikeln:

SocialstyrelsenHögspecialiserad vårdAkademiska sjukhusetSkånes universitetssjukhusSahlgrenska universitetssjukhusetKarolinska universitetssjukhusetUniversitetssjukhuset i LinköpingToppnyheter

Josef Svenberg

josef.svenberg@dagensmedicin.se


Besluten togs i går, den 14 december, och är en del av införandet av nationell högspecialiserad vård som den 1 juli 2018 ersatte den tidigare rikssjukvården. Den nya formen innebär att vissa vårdområden koncentreras till fem eller färre enheter i Sverige. 

Socialstyrelsen har i uppdrag att se över vilka områden som passar för systemet. Regionerna ansöker löpande om tillstånd och nämnden, som leds av Socialstyrelsens generaldirektör Olivia Wigzell, fattar regelbundet beslut om nya områden.

”Det är positivt att spetskompetensen kopplad till den här behandlingen blir kvar på Akademiska. Närheten till och viss medverkan i behandlingen fördjupar även vår kompetens som onkologer inom mag-tarmcancerområdet”, säger Peter Nygren, överläkare och professor inom blod- och tumörsjukdomar i ett pressmeddelande från Akademiska sjukhuset.

Tillstånd att bedriva cytoreduktiv kirurgi kombinerad med varm cellgiftsbehandling i bukhålan för patienter med spridd cancer i bukhinnan, hipec, ges också till Region Skåne, Region Stockholm och Västra Götalandsregionen.

Läs också: Så har högspecialiserad vård delats upp i landet 

Nämndens beslut 14 december

Cytoreduktiv kirurgi kombinerad med varm cellgiftsbehandling i bukhålan för patienter med spridd cancer i bukhinnan, hipec

Region Skåne

Region Stockholm

Region Uppsala

Västra Götalandsregionen

 

Isolerad hyperterm perfusion

Västra Götalandsregionen

 

Kurativt syftande behandling av vulvacancer

Region Skåne

Region Stockholm

Region Östergötland

Västra Götalandsregionen

 

Retroperitoneal lymfkörtelutrymning vid testikelcancer

Region Stockholm

Västra Götalandsregionen

 

Källa: Socialstyrelsen

 

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev