Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Cancer

Nya cancerfall efter felaktiga analyser

Publicerad: 21 december 2016, 07:06

Foto: Thinkstock

Ytterligare två fall av livmoderhalscancer har upptäckts i en omgranskning av 10 200 cellprover inom Norrbottens läns landsting. På grund av felaktiga analyssvar missades också att 43 kvinnor hade cellförändringar i behov av behandling.

Ämnen i artikeln:

Norrbottens läns landsting

I våras framkom att cellprover inte hade analyserats korrekt på grund av felbedömningar av en enskild cytodiagnostiker vid företaget Unilabs som provanalyserar på uppdrag av landstinget. Personen i fråga gick bort i fjol.

Den första omgranskningen omfattade 2 800 prover lämnade 2014–2015. Den visade att 19 patienter i själva verket hade cellförändringar i behov av behandling. En patient hade utvecklat livmoderhalscancer.

Den nu aktuella andra omgranskningen gäller 7 400 prover lämnade 2010–2014. Ytterligare 24 patienter med cellförändringar upptäcktes samt två med utvecklad livmoderhalscancer.

Överläkare Anna Pohjanen, länschef i obstetrik och gynekologi, vill av sekretesskäl inte berätta ingående om prognosen för de tre cancerfallen.

– Det jag kan säga är att samtliga är i det tidiga stadiet. Och har man cancer i tidigt stadium har man i de allra flesta fall en god prognos, säger hon till TT.

Totalt har 111 av de omgranskade proverna resulterat i en ny diagnos. I 61 fall var cellförändringarna antingen lindriga eller redan funna och åtgärdade.

Felbedömningarna upptäcktes i en intern kvalitetsgranskning förra året. För att eliminera risken för liknande misstag framöver har landstinget och Unilabs infört nya rutiner.

– Samma diagnostiker ska inte granska upprepade prover från samma patient, vilket var problemet när det här tragiska hände. Det var en systematisk felaktig bedömning av en person, säger biträdande landstingsdirektör Jonas Thörnqvist till TT.

– Det är inga maskiner som granskar proverna utan människor. Och diagnostiken är väldigt svår att göra.

Diagnostikföretaget Unilabs gör cirka 14 miljoner analyser om året och har avtal med ett flertal landsting runtom i landet.

Cancerfonden, som har fortsatt förtroende för Unilabs, betonar vikten av att kvinnor fortsätter att delta i screeningprogrammet av livmoderhalscancer.

Även Norrbottens läns landsting uppmanar alla kvinnor att fortsätta komma till cellprovtagning.

De kvinnor som utvecklat cancer eller fått allvarliga cellförändringar i samband med cellprovsskandalen kan nu söka ersättning från landstinget i Norrbotten, rapporterar Sveriges Radio P4

Läks ofta av sig självt

Alla kvinnor mellan 23 och 50 år blir kallade till en cellprovtagning vart tredje år. Mellan 50 och 60 års ålder blir man oftast kallad vart femte år.

Provet tas från livmodertappen, den nedersta delen av livmoderhalsen.

Den vanligaste typen av cellförändringar orsakas av bakterier eller en tillfällig virusinfektion och läks av sig själva. Varje år får knappt 450 kvinnor i Sverige livmoderhalscancer. Ungefär 30 000 får besked om att de har cellförändringar.

Källa: 1177 Vårdguiden

LARS PEDERSEN/TT, DAGENS MEDICIN

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev