Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Cancer

Nya läkemedel mot leukemi gav lovande resultat

Publicerad: 5 juni 2010, 19:13

Asco 2010 De nya läkemedlen Sprycel och Tasigna gav bättre effekt hos patienter som nyinsjuknat i kronisk myeloisk leukemi än det omtalade läkemedlet Glivec.


Sedan början av 2000-talet har läkemedlet Glivec (imatinib) varit standardbehandling vid kronisk myeloisk leukemi, KML, en sjukdom som varje år drabbar runt hundra svenskar.

Glivec ger betydligt bättre effekt än den tidigare standardbehandlingen interferon och gör att sjukdomen i princip försvinner hos de flesta patienter. Tack vare sin effektivitet anses Glivec vara den största framgången bland de nya typerna av målriktade läkemedel mot cancer.

Nu publiceras två studier som pekar på att två nya läkemedel, Tasigna (nilotinib) och Sprycel (dasatinib), har ännu bättre effekt än Glivec hos nyinsjuknande patienter med KML, åtminstone efter ett års behandling.

De nya läkemedlen var bättre än Glivec enligt samtliga studerade effektmått. Detta gällde till exempel andel av patienterna där tumörcellerna inte längre gick att mäta i blod eller benmärg, vilket var fallet hos runt 80 procent av patienterna som fick de nya läkemedlen jämfört med runt 65 procent av dem som fick Glivec.

Både Tasigna och Sprycel minskade också antalet patienter som gick in i en mer accelererad sjukdomsfas.

Studierna presenteras i dag, lördagen den 5 juni, på den pågående cancerkongressen Asco i Chicago, USA. De publiceras också samtidigt i tidskriften New England Journal of Medicine.

På ledarplats i tidskriften skriver Charles Sawyer vid Memorial Sloan-Kettering Cancer Center i New York att ett års uppföljning kan verka som en för kort tid för att säga att Tasigna och Sprycel verkligen är bättre än Glivec. Men han påpekar att andelen patienter där tumörceller inte längre går att upptäcka är en validerad markör för överlevnad hos patienter med KML.

I dagsläget är Tasigna och Sprycel inte godkända som initialbehandling vid KML, utan bara då tidigare behandling inte tolereras eller har tappat effekt.

Läs original- artiklarna i New England Journal of Medicine

Nilotinib versus Imatinib for Newly Diagnosed Chronic Myeloid Leukemia
Dasatinib versus Imatinib in Newly Diagnosed Chronic-Phase Chronic Myeloid Leukemia
Editorial: Even Better Kinase Inhibitors for Chronic Myeloid Leukemia

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev