söndag28 maj

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Cancer

Nya möjligheter att bota malignt melanom

Publicerad: 12 september 2017, 06:48

Gustav Ullenhag. Foto: Simon Hastegård, Bildbyrån

Två stora studier visar att tilläggsbehandling med läkemedel efter större operationer av malignt melanom minskar risken för återfall.

Ämnen i artikeln:

Akademiska sjukhusetBristol-Myers SquibbMalignt melanom

Carl-Magnus Hake

carl-magnus.hake@dagensmedicin.se


– Det här är klart intressanta resultat som högst sannolikt kommer att påverka hur vi behandlar patienter i framtiden. Som jag ser det ger detta nya möjligheter att kunna bota patienterna till priset av rimliga biverkningar, säger Gustav Ullenhag, docent och överläkare vid onkologiska kliniken på Akademiska sjukhuset i Uppsala.

De nya målriktade läkemedlen, inklusive så kallade immuncheckpointhämmare, har revolutionerat den bromsande behandlingen av framskridna former av malignt melanom där tumören inte går att operera bort. Jämfört med för några år sedan kan betydligt fler patienter i dag leva länge trots att de har en spridd sjukdom.

De nu aktuella studierna tidigarelägger behandlingen till patienter med högrisktumörer men som ändå bedöms vara botbara med kirurgi.

I den ena studien ökade sannolikheten att patienterna efter tre år skulle ha klarat sig utan återfall från 39 procent i placebogruppen till 58 procent bland dem som fått kombinationsbehandling med läkemedlen dabrafenib och trametinib. Studien gällde bara den hälft av patienterna vars tumörer bär på mutationen B-raf.

I den andra studien jämfördes de två immuncheckpointhämmarna nivolumab och ipilimumab. Här hade 71 respektive 61 procent klarat sig utan återfall efter ett år. En tidigare studie har visat på en bättre totalöverlevnad med långtidsbehandling av ipilimumab i hög dos jämfört med placebo, men behandlingen används inte i Sverige på grund av biverkningar.

Enligt Gustav Ullenhag tar de nya studierna behandlingen av melanom ett viktigt steg framåt som potentiellt skulle kunna gynna runt 500 patienter om året i Sverige. Samtidigt efterlyser han mer forskning på området.

– Det skulle vara intressant att se en studie där nivolumab direkt jämförs med dabrafenib och trametinib hos patienter med B-raf-muterade tumörer. En annan viktig frågeställning vore att ta reda på om prognosen för den Braf-muterade gruppen kan förbättras ytterligare om alla tre läkemedlen ges. Vidare är det möjligt att kortare behandling än ett år skulle vara lika effektiv. Sedan är det alltid högst önskvärt att se med längre uppföljning av patienterna i de nu rapporterade studierna för att se hur resultaten står sig på sikt, säger Gustav Ullenhag.

Det lär dock dröja ett tag innan de aktuella läkemedlen kan börja användas kliniskt på bred front som tilläggsbehandling efter operation av malignt melanom. Först måste indikationerna få godkännande av den europeiska läkemedelsmyndigheten EMA och sedan måste de också ges ett hälsoekonomiskt klartecken av TLV innan NT-rådet vid Sveriges Kommuner och Landsting kommer med ett utlåtande.

De två nya studierna presenterades i går måndag på den europeiska onkologikongressen Esmo i Madrid. De publiceras också online i tidskriften New England Journal of Medicine.

Studierna har finansierats av företagen Glaxosmithkline och Novartis, respektive Bristol-Myers Squibb och Ono Pharmaceuticals.

Läs abstract till studierna:

Georgina Long med flera. Adjuvant Dabrafenib plus Trametinib in Stage III BRAF-Mutated Melanoma. New England Journal of Medicine, publicerad online den 11 september 2017. DOI: 10.1056/NEJMoa1708539
Jeffrey Weber med flera. Adjuvant Nivolumab versus Ipilimumab in Resected Stage III or IV Melanoma. New England Journal of Medicine, publicerad online den 11 september 2017. DOI: 10.1056/NEJMoa1709030.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev