tisdag6 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Cancer

Nya siffror på framtida cancerbörda

Publicerad: 31 maj 2012, 23:01

Med ökad levnadsstandard och ökad livslängd i fattiga länder kommer 75 procent fler personer att insjukna i cancer år 2030 än 2008, enligt en ny studie i tidskriften Lancet Oncology.


Carl-Magnus Hake

carl-magnus.hake@dagensmedicin.se


Det är inte första gången som forskare gör beräkningar om hur cancerbördan i framtiden kommer att utvecklas i framtiden.

I den nu aktuella studien har franska och amerikanska forskare utgått från hur cancermönstret i dag skiljer sig i länder med olika så kallat utvecklingsindex. Sedan har de beräknat hur de tror att cancerinsjuknandet kommer att förändras med stigande levnadsstandard och förväntad livslängd.

Slutsatsen är att antalet nya cancerfall skulle öka från 12,7 miljoner år 2008 till 22,2 miljoner år 2030, en ökning med 75 procent.

Enligt beräkningarna kommer det ske en minskning av cancerfall som är kopplade till infektion. Men ökningen blir desto större av cancerfall som i dag är vanliga i västvärlden, som bröstcancer, kolorektal cancer och prostatacancer.

Läs abstract till studien:

Freddie Bray med flera. Global cancer transitions according to the Human Development Index (2008–2030): a population-based study. Lancet Oncology, publicerad online den 1 juni 2012.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev