Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Cancer

Nytt alternativ för patienter med multiresistent prostatacancer

Publicerad: 1 oktober 2010, 12:15

Ett nytt cellgift kan förlänga överlevnaden med 2,4 månader hos män med metastaserad prostatacancer, enligt en ny studie.


Ämnen i artikeln:

Läkemedel

I dag finns inga godkända behandlingar för män med spridd prostatacancer, där tumören inte svarar på hormonterapi och fortsätter att växa trots behandling med cytostatikumet docetaxel.

Men i en ny studie visar ett europeiskt forskarlag att en kombination av det nya cyotostatikumet cabazitaxel och kortison kan ge dessa patienter ytterligare levnad jämfört med om de behandlas med cytostatikumet mitoxantron och kortison.

I studien ingick 755 patienter som lottades till endera behandlingen. Medianöverlevnaden bland dem som fått cabazitaxel var 15,1 månader, jämfört med 12,7 månader i gruppen som fått mitoxantron.

Patienter som fått cabazitaxel fick dock oftare biverkningar, i form av diarré och minskning av antalet neutrofila vita blodkroppar i blodet, jämfört med dem som fick mitoxantron. Behandlingsrelaterade dödsfall drabbade 4,9 procent av patienterna som fick cabazitaxel, jämfört med 2,4 procent i mitoxantrongruppen.

Trots biverkningarna anser forskarna att cabazitaxel nu kommer bli en rutinbehandling bland patienter med spridd multiresistent prostatacancer.

Studien har finansierats av läkemedelsföretaget Sanofi-Aventis. Resultaten utgör grunden för en ansökan om godkännande för cabazitaxel som företaget lämnat in till den europeiska kontrollmyndigheten EMA.

Studien publiceras i tidskriften Lancet.

Läs abstract till studien:

Lancet, 2010; 376: 1147–1154

Ämnen i artikeln:

Läkemedel

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev