Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Cancer

Nytt ATMP-centrum på Sahlgrenska

Publicerad: 19 maj 2020, 12:35

Ann Novotny.

Foto: Pressbild

Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg öppnar ett centrum för avancerade terapiläkemedel. Inspirationen är hämtad från Karolinska universitetssjukhusets Centrum för cellterapi. Även i Skåne är ett liknande projekt igång.


Ämnen i artikeln:

Sahlgrenska universitetssjukhusetKarolinska universitetssjukhusetSkånes universitetssjukhusLäkemedel

Tanken på Sahlgrenska universitetssjukhuset, SU, är att underlätta både för forskare och för de avdelningar som kan tänkas behandla patienter med så kallade avancerade terapiläkemedel, ATMP. Det handlar om gen-, cell- och vävnadsterapier.

– Forskarna behöver stöd i processen, redan när de har en idé. Vi kommer att ha ett beredningsråd, en gruppering av personer på Sahlgrenska som har kompetens och finns inom fältet. På så sätt kan vi ge ett stöd redan innan ansökan har skickats in till Läkemedelsverket, säger Ann Novotny, som är ansvarig för de nya centrumet.

Det slutgiltiga beslutet för vilka studier som ska gå på SU fattas dock enligt gällande delegationsordning, inte av beredningsrådet.

– Även när det gäller marknadsgodkända läkemedel har vi märkt att det är viktigt att det finns en ingång i vården. Vi kan vara en kontaktpunkt. I beredningsrådet finns flera kompetenser som kan vara av vikt vid införandet av godkänt ATMP.  Gruppering kan ge stöd och bereda vägen in till sjukvården som förhoppningsvis kommer att uppskattas av verksamheterna, säger Ann Novotny.

När det nya centrumets har satts upp har mycket inspiration hämtats från Centrum för Cellterapi på Karolinska universitetssjukhuset. Även på Skånes universitetssjukhus i Lund är ett likande centrum på gång. Att de stora universitetssjukhusen får igång arbete med den här typen av nya läkemedel är viktigt för att skapa en nationell samsyn och ett samarbete i landet, tycker Ann Novotny.

I Sverige finns också tre nationella satsningar: Vinnovafinasierade Centre for Advanced Medical Products (CAMP), SweLife ATMP och Visionsdriven hälsa.

Redan i dag sker tillverkning av avancerade terapiläkemedel på SU, både på stamcellslaboratoriet och cell- och vävnadslaboratoriet. Där tas till exempel broskceller fram som ges till patienter med broskskador, oftast i knät.

En form av ATMP-läkemedel som används på SU, på Barncancercentrum, är car-T-celler. Dessa framställs genom att utvinna vita blodkroppar från patienten och sedan ändra på dessa genom att ge dem en receptor som kan angripa cancerceller.

– Det utgjorde egentligen ett startskott för oss. Karin Mellgren, som varit ansvarig för den behandlingen, hade tyckt att det varit bra att ha ett stöd. Nu har hon fått kämpa själv.

Cathrine Hofbauer

Reporter

cathrine.hofbauer@dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev