Cancer
Nytt koncept för cancerbehandling
Publicerad: 3 april 2014, 11:25
Svenska forskare har identifierat ett enzym som tycks vara kritiskt för överlevnaden av cancerceller. Nästa år hoppas de börja utvärdera läkemedel mot enzymet hos cancerpatienter.
Det är ett stort forskarlag som presenterar fynden i en artikel i tidskriften Nature. Forskarna konstaterar där att alla de cancertumörer som de har undersökt tycks behöva enzymet MTH1 för att överleva.
Enzymet ”städar upp” toxiska metaboliter av nukleotider som produceras i större omfattning i cancerceller än hos friska celler. Utan enzymet byggs metaboliterna in i cancercellens DNA, varpå cellen dör.
– Cellens system att reparera sitt DNA är mitt specialområde, och när jag gick igenom forskningslitteraturen framstod det här enzymet som viktigt för cancerceller. Jag ville därför testa hypotesen att enzymet skulle kunna vara en måltavla för behandling. Och den visar sig nu stämma, säger Thomas Helleday, professor vid Karolinska institutet och ledare för forskarlaget.
I olika försök opererade forskarna in mänskliga cancertumörer i möss. Tumörerna kom från patienter med bröstcancer, malignt melanom och kolorektal cancer. De var inte längre känsliga för andra tumörläkemedel. Men när Thomas Helleday och hans kollegor behandlade mössen med olika hämmare av MTH1, så krympte tumörerna.
– Vi tror att det här behandlingskonceptet är oskadligt för friska celler, eftersom de har låg aktivitet av enzymet. Knock out-möss som saknar MTH1 har också fullt normal överlevnad och verkar må bra. Det talar för att blockad av enzymet skulle vara ganska biverkningsfritt, säger Thomas Helleday.
Han poängterar att forskarna än så länge inte heller har sett några tecken på att tumörceller skulle kunna bli resistenta mot behandling riktad mot MTH1.
– För att vi ska kunna ta det här konceptet så snabbt som möjligt till kliniska studier så arbetar vi med en öppen innovationsmodell. Andra forskargrupper i världen får använda en av våra hämmare av MTH1 för testning, säger Thomas Helleday.
Bakom studien står forskare vid fem svenska universitet. Många av forskarna är verksamma inom regeringssatsningen Science for life laboratory.
Se en video om forskningen i klippet ovan. Videon är framtagen av Thomas Helledays laboratorium.
Läs abstract till artikeln: