Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Cancer

Nytt läkemedel bättre än cytostatika redan från början

Publicerad: 7 december 2015, 14:04

Foto: Thinkstock

Det var bättre att behandla äldre personer med kronisk lymfatisk leukemi med ibrutinib i stället för cytostatika, enligt en studie i New England Journal of Medicine.


Ämnen i artikeln:

Leukemi

I dag är standardbehandlingen för personer med kronisk lymfatisk leukemi oftast cytostatika. Det har kommit flera nya läkemedel mot sjukdomen, men de används oftast när patienten fått återfall i sjukdomen.

I en ny studie jämfördes det nya läkemedlet Imbruvica (ibrutinib) med cytostatikabehandlingen klorambucil hos tidigare obehandlade personer.

Efter 18 månader hade runt 90 procent av patienterna som behandlades med ibrutinib inte försämrats i sin sjukdom jämfört med runt 50 procent av dem som behandlades med klorambucil. Den uppskattade tvåårsöverlevnaden var 98 procent för ibrutinib jämfört med 85 procent för cytostatikan.

I studien ingick 269 personer över 65 år som hade kronisk lymfatisk leukemi eller småcelligt lymfocytärt lymfom. Medianåldern var 73 år. Ingen hade tidigare fått behandling för sin sjukdom. I snitt följdes patienterna i 18,4 månader. Då hade tre personer i ibrutinib-gruppen dött, jämfört med 17 i klorambucil-gruppen. Fler som fick klorambucil avbröt behandlingen på grund av misstänkta biverkningar jämfört med ibrutinib.

Studien är bland annat finansierad av läkemedelsbolaget Pharmacyclics. Den presenterades även vid den amerikanska hematologikongressen ASH i helgen.

Kronisk lymfatisk leukemi är den vanligaste leukemiformen hos vuxna. Ibrutinib är godkänt för behandling av flera cancertyper, bland annat kronisk lymfatisk leukemi. Men det är endast godkänt för behandling av personer som tidigare fått minst en behandling eller som har kromosomavvikelsen 17p-deletion eller TP53-mutation.

Läs mer i abstract:

Jan Burger med flera. Ibrutinib as Initial Therapy for Patients with Chronic Lymphotic Leukemia. New England Journal of Medicine, publicerad online 6 december 2015. Doi: 10.1056/NEJMoa1509388

Relaterat material

Tillägg av ibrutinib var bra vid kronisk lymfatisk leukemi

AMINA MANZOOR

Ämnen i artikeln:

Leukemi

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev