Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Cancer

Nytt läkemedel gav bra broms av kronisk leukemi

Publicerad: 23 mars 2018, 13:54

Det nya läkemedlet venetoklax gjorde att patienter som fått återfall i kronisk lymfatisk leukemi, KLL, kunde klara sig betydligt längre utan att sjukdomen försämrades, enligt en ny studie.


Ämnen i artikeln:

LeukemiHematologi

– Det här är bra data med en stor skillnad mellan behandlingsgrupperna till fördel för de som fått kombinationen med venetoklax. Inte minst är det viktigt att patienterna med högriskvarianter av sjukdomen också får denna fördel, säger Maria Strandberg, hematolog vid Länssjukhuset i Sundsvall och ordförande i nationella vårdprogramgruppen för KLL.

I den internationella studien ingick 389 patienter som fått återfall eller inte längre svarade på tidigare behandling. Deltagarna lottades till att antingen få en mer konventionell behandling med läkemedlen bendamustin plus rituximab eller till att få venetoklax plus rituximab.

Efter två års uppföljning hade 36 och 86 procent klarat sig utan att sjukdomen försämrades i respektive grupp.

Maria Strandberg konstaterar att jämförelsegruppen var relevant när studien startade men att behandlingsmöjligheterna därefter förändrats. I dagsläget får den aktuella patientgruppen ofta singelbehandling med det nya läkemedlet ibrutinib som också fått subvention för denna indikation från Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket, TLV.

– När det gäller venetoklax är det tänkbart att man skulle kunna ge detta läkemedel för de som slutat svara på ibrutinib, men denna indikation är ännu inte subventionerad. Lågt räknat handlar det om 50 patienter om året som då skulle kunna få behandling, säger Maria Strandberg.

Enligt Abbvie, som marknadsför venetoklax under namnet Venclyxto, har man lämnat in en ansökan om subvention till TLV och ett svar väntas de närmaste månaderna. Man har också lämnat in en ansökan till läkemedelsdelsmyndigheten EMA för godkännande av kombinationsbehandling enligt den nu aktuella studien. Ett eventuellt godkännande måste därefter följas av ett subventionsbeslut av TLV.

Läs abstract till studien:

John Seymour med flera. Venetoclax–Rituximab in Relapsed or Refractory Chronic Lymphocytic Leukemia. New England Journal of Medicine 2018; 378: 1 107–1 120. DOI: 10.1056/NEJMoa1713976

Relaterat material

Mer data om nytta med djupa remissioner

Carl-Magnus Hake

Reporter

carl-magnus.hake@dagensmedicin.se

Ämnen i artikeln:

LeukemiHematologi

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev