tisdag7 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Cancer

Nytt läkemedel mot lungcancer godkänt

Publicerad: 25 oktober 2012, 13:49

EU-kommissionen har godkänt läkemedlet Xalkori för behandling av icke småcellig lungcancer. Därmed gör en ny typ av cancerläkemedel intåg i Europa.

Ämnen i artikeln:

Läkemedel

Xalkori (crizotinib) är en så kallad ALK-hämmare som verkar genom att blockera signalvägar som tros stimulera tumörcellernas tillväxt och överlevnad.

Xalkori godkändes av amerikanska FDA förra året, och i juli i år fick det positivt utlåtande av expertkommittén CHMP vid den europeiska läkemedelsmyndigheten EMEA.

I går meddelade läkemedelsföretaget Pfizer att Xalkori nu även godkänts inom EU som andra linjens behandling av icke småcellig lungcancer hos patienter som är ALK-positiva. Det innebär att de har en så kallad ALK-mutation, vilket beräknas förekomma hos ungefär fem procent av patienterna.

Data från fas 3-studier som presenterades på cancerkongressen ESMO i september visade att tiden tills att sjukdomen förvärrades, den så kallade progressionsfria överlevnaden, var i snitt 7,7 månader hos patienter som fick Xalkori, jämfört med 3,0 månader hos patienter som fick standardbehandling med cellgifter.

HANNA ODELFORS

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev