Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

tisdag18.05.2021

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Cancer

Nytt ljus på hur bröstcancer sprids

Publicerad: 28 februari 2018, 12:48

Lymfkörtlar i armhålan tycks inte vara avgörande för spridning av bröstcancer.

Foto: Thinkstock

När brösttumörer sprider sig till andra delar av kroppen verkar inte lymfkörtlarna i armhålan ha en avgörande roll, enligt en ny svensk studie. Om fyndet kan bekräftas kan det bidra till ändrad behandling av lymfkörtelmetastaser.


Ämnen i artikeln:

Bröstcancer

– Det har varit omdiskuterat om bröstcancer sprids via lymfkörtlarna. Tidigare, för trettio år sedan, tog man oftast bort lymfkörtlarna i armhålan just för att minska risken för spridning. Våra nya data pekar på att blodet är en viktigare spridningsväg än lymfsystemet, säger Johan Hartman, forskare vid Karolinska institutet och specialistläkare vid Karolinska universitetslaboratoriet.

Tillsammans med sina kollegor har han undersökt DNA i cancerprover från tjugo patienter med brösttumörer som spritt sig till både lymfkörtlar i armhålan och till andra organ.

Resultaten visar att metastaserna i lymfkörtlarna var genetiskt olika metastaserna i övriga kroppen, vilket i sin tur pekar på att primärtumören sprider sig direkt till andra organ utan att gå via lymfkörtlarna.

– Förekomst av metastaser i armhålan är dock en etablerad markör för hur aggressiv cancern är. Det ändrar inte vår studie på, säger Johan Hartman.

Vid operation för tidig bröstcancer tas enligt dagens rutin ett prov från den första lymfkörteln, portvaktskörteln, dit cancercellerna kan sprida sig till. Om detta är positivt tar man bort samtliga lymfkörtlar i armhålan på patienten, vilket dock kan ge biverkningar i form av smärta och ödem.

Enligt den nu aktuella studien skulle alltså borttagning av lymfkörtlar inte ha någon avgörande betydelse för patienten då det är dottersvulsterna i andra delar av kroppen som orsakar dödsfall i cancer.

En stor svensk randomiserad studie undersöker nu huruvida det är säkert att låta bli att ta bort övriga körtlar om man bara hittat en till två så kallade makrometastaser i portvaktskörteln.

– Det finns också andra kliniska studier som pekar på att man kan låta övriga körtlar vara om tumörbördan i portvaktskörteln är liten. Men om man väl hittar metastaser i övriga körtlar kommer man nog alltid behandla dem, säger Johan Hartman.

I den nu aktuella DNA-studien konstaterade forskarna att spridning i vissa fall först sker till ett organ med senare linjär spridning till andra organ. I andra fall sker en parallell spridning till flera organ från primärtumören.

Ett annat resultat var att vissa regioner i primärtumören hade olika aggressivitet och förmåga att ge upphov till metastaser. Antalet mutationer ökade också kraftigt i metastaserna jämfört med primärtumören, ett fynd som pekar på vikten att helst biopsera varje metastas för at ta reda på vilka möjligen behandlingsbara mutationer som finns och inte finns.

– Resultaten visar åter igen att behandlingen av cancer behöver vara individanpassad. Vi hoppas att våra fynd kan leda till bättre behandling av metastatisk cancer, säger Johan Hartman.

Läs abstract till studien:
Ikram Ullah med flera. Evolutionary history of metastatic breast cancer reveals minimal seeding from axillary lymph nodes. The Journal of Clinical Investigation, publicerad online den 26 februari 2018. DOI: 10.1172/JCI96149.

Relaterat material

Forskare ifrågasätter nyttan med att ta bort lymfkörtlar

Carl-Magnus Hake

Reporter

carl-magnus.hake@dagensmedicin.se

Ämnen i artikeln:

Bröstcancer

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev