Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Cancer

Nytt stöd för att ASA förebygger cancer

Publicerad: 27 oktober 2011, 23:01

Långvarig behandling med acetylsalicylsyra kan förebygga kolorektalcancer hos hälften av vissa patienter med förhöjd genetisk risk att drabbas. Det visar en ny internationell studie.


Ämnen i artikeln:

Kolorektal cancerLäkemedel

Forskning har tidigare pekat mot att behandling med acetylsalicylsyra, ASA, kan förebygga cancer.

Nu visar forskare för första gången sambandet i en randomiserad studie där man i första hand tittar på acetylsalicylsyra som cancerförebyggande behandling.

En metaanalys visade förra året att vart femte dödsfall i flera vanliga cancersjukdomar skulle kunna förebyggas genom medicinering med ASA. I de studierna var dock huvudsyftet att undersöka ASA som förebyggande behandling mot hjärt-kärlsjukdom, se Dagens Medicin nr 12/11.

I den nu aktuella studien lottades närmare 861 patienter i 16 länder till behandling med 600 milligram acetylsalicylsyra eller placebo per dag i upp till fyra år.

Samtliga patienter hade Lynch syndrom, en genetisk förändring som medför ökad risk för till exempel kolorektalcancer.

Resultaten visar att färre av dem som hade fått ASA hade drabbats av denna cancertyp efter en uppföljningstid på närmare fem år i genomsnitt. I den här gruppen handlade det om 18 av 427 patienter, jämfört med 34 av de 434 patienter som fått placebo.

När forskarna tittade specifikt på dem som hade fått ASA i minst två år var effekten ännu mer uttalad.

Forskarna anser att resultaten visar att behandling med acetylsalicylsyra kan förebygga cancer i denna patientgrupp.

De påpekar dock att ytterligare studier behövs för att fastställa optimal dos och behandlingstid för ASA-behandling i cancerförebyggande syfte.

Bakom studien, som publiceras i tidskriften Lancet, står bland andra Annika Lindblom, professor vid Karolinska institutet.

Läs abstract:

Lancet, publicerad online 28 oktober 2011

KATRIN TRYSELL

Ämnen i artikeln:

Kolorektal cancerLäkemedel

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev