Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Cancer

Nytt stöd för elterapi mot svår hjärntumör

Publicerad: 19 december 2017, 16:01

Utrustningen som patienterna fick bära minst 18 timmar om dygnet.

Foto: Jama

Nu stärks bilden av att lågenergiström över hjärnan ger ett längre liv vid den svåraste formen av hjärntumör, glioblastom.


Ämnen i artikeln:

GlioblastomHjärntumör

– Det är spännande att ta del av resultaten som bekräftar den tidigare rapporterade interrimsanalysen av studien. Siffrorna är bra i förhållande till många andra studier, säger Maria Sandström, universitetslektor och överläkare, cancercentrum, Norrlands universitetssjukhus i Umeå.

Årligen drabbas runt 500 personer i Sverige av glioblastom och en av fyra dör inom två år från diagnos. De nya fynden kommer från en slutlig analys av en randomiserad studie i Jama som Dagens Medicin tidigare har skrivit om.

Via elektroder som placeras på ett rakat huvud får patienten lågenergiström över hjärnan som är tänkt att bromsa tumörcellernas snabba delning. Terapin kallas för tumor-treating fields, TTF.

Närmare 700 vuxna patienter lottades till att få cytostatika i form av Temozolomid (temodal) eller elbehandlingen kombinerat med cytostatika. Det primära effektmåttet var progressionsfri överlevnad, det vill säga tiden som sjukdomsbilden inte förvärras.

Efter i genomsnitt 44 månader låg den på nästan sju månader i snitt för patienter med kombinerad terapi. Motsvarande siffra för dem på enbart cytostatika var fyra månader. Forskarna fann även att överlevnaden i snitt var fem månader längre för patienter som fått elterapin.

När det kom till andelen svåra biverkningar, exempelvis infektioner, sågs ingen statistiskt säkerställd skillnad mellan grupperna. Mer än hälften av patienterna som fått elterapin drabbades av milda till måttliga hudrodnader och eksem där elektroderna suttit.

Att studien inte är placebokontrollerad är en svaghet, betonar Maria Sandström.

– Här talar vi om svårt sjuka personer som bär en teknologisk utrustning större delen av dygnet. Den formen av omhändertagande har sannolikt en stor placeboeffekt. Det bästa vore att upprepa studien och låta patienter i kontrollarmen bära en sham-utrustning där behandlingen simuleras, säger hon.

Maria Sandström ser gärna att patienter i svensk sjukvård ska få testa elterapin. Men dagens höga prislapp sätter dock stopp för detta, menar hon.

– TLV och NT-rådet har räknat ut att priset för ett kvalitetsjusterat levnadsår hamnar på 2,9 miljoner kronor per patient. Det klarar inte sjukvården, säger hon.

Deltagarna rekryterades mellan 2009 och 2014, och följdes upp under 2016. Patienterna kom från 83 olika kliniker i bland annat Europa. De var i snitt 56 år gamla och samtliga hade fått strålning och cytostatika innan studiens start.

Läs mer i abstract:

Roger Stupp med flera. Effect of Tumor-Treating Fields Plus Maintenance Temozolomide vs Maintenance Temozolomide Alone on Survival in Patients With Glioblastoma A Randomized Clinical Trial. Jama, publicerad online den 19 december 2017. DOI: :10.1001/jama.2017.18718

Relaterat material

Lovande för elektromagnetiska fält vid hjärntumör

Maria Gustavsson

Reporter

maria.gustavsson@dagensmedicin.se

Ämnen i artikeln:

GlioblastomHjärntumör

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev