söndag26 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Cancer

Nytt stöd för endoskopisk screening av tarmcancer

Publicerad: 22 maj 2012, 12:47

Ännu en studie visar nu att screening med sigmoideoskopi kan minska både insjuknande i kolorektalcancer och dödlighet i sjukdomen.

Ämnen i artikeln:

Tarmcancer

Nyttan med endoskopisk screening för tidig upptäckt av kolorektalcancer, eller tjock- och ändtarmscancer, har varit oklar, enligt de amerikanska forskarna bakom en stor studie i tidskriften New England Journal of Medicine.

De har tittat närmare på effekten av screening med flexibel sigmoideoskopi, vilket innebär att ändtarmen och den nedre delen av tjocktarmen undersöks. I samband med undersökningen tas polyper, som kan vara förstadier till cancer bort.

I studien ingick totalt 154 900 personer mellan 55 och 74 år. Hälften lottades till screening med sigmoideoskopi vid studiens början och vid ytterligare ett tillfälle efter tre eller fem år, medan resten fungerade som kontrollgrupp.

Resultaten visar att screening minskade såväl insjuknande som dödlighet i tarmcancer under uppföljningstiden på i median 12 år.

Det bekräftar fynden i en brittisk studie som Dagens Medicin skrev om 2010, se artikel här bredvid. Effekten var dock något lägre i den nya studien, vilket forskarna tror beror bland annat på att en stor del av deltagarna i kontrollgruppen undersöktes med endoskopi under studiens uppföljningstid.

De drar ändå slutsatsen att screening med sigmoideoskopi medförde en signifikant och kliniskt betydelsefull minskning av både insjuknande och dödlighet i sjukdomen.

I den nya studien diagnostiserades tarmcancer hos 1,31 procent av screeninggruppen jämfört med 1,66 procent av kontrollgruppen under uppföljningstiden.

Motsvarande siffror för dem som avlidit i sjukdomen var 0,33 procent och 0,44 procent.

Det innebär en minskad risk att insjukna i tarmcancer eller att dö i sjukdomen med 21 respektive 26 procent.

En överlevnadsvinst sågs bara när det gällde cancer i ändtarmen och den första delen av nedre tjocktarmen. För cancer längre upp i nedre delen av tjocktarmen fanns ingen skillnad mellan grupperna.

Läs abstract till studien:

Robert E Schoen med flera. Colorectal-Cancer Incidence and Mortality with Screening Flexible Sigmoidoscopy. New England Journal of Medicine, publicerad online 21 maj 2012.

Relaterat material

Screening minskade inte dödlighet i kolorektal cancer

Screening med endoskopi minskade dödlighet i cancer

KATRIN TRYSELL

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev