Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Cancer

Nytt test för äggstockscancer skapar kontrovers i USA

Publicerad: 3 oktober 2008, 07:57

Ett amerikanskt företag har utvecklat ett nytt test för äggstockscancer. Men kritiker menar att testet kan leda till onödiga operationer.


Det anatomiska läget gör att äggstockscancer ofta uppäcks sent i sjukdomsförloppet.  Därför forskas det nu intensivt på tester som kan avslöja cancerformen i ett tidigt skede.

I somras lanserade det amerikanska företaget Labcorp ett nytt test för att upptäcka äggstockscancer hos kvinnor med hög risk att drabbas av sjukdomen, bland annat på grund av genetiska orsaker.

Det anatomiska läget gör att äggstockscancer ofta uppäcks sent i sjukdomsförloppet.  Därför forskas det nu intensivt på tester som kan avslöja cancerformen i ett tidigt skede.

I somras lanserade det amerikanska företaget Labcorp ett nytt test för att upptäcka äggstockscancer hos kvinnor med hög risk att drabbas av sjukdomen, bland annat på grund av genetiska orsaker. Testet, som går under namnet Ovasure, mäter halterna av sex proteiner i blodet. Enligt en studie publicerad i Journal of Clinical Cancer Research klassade testet korrekt 221 av 224 blodprov som tagits från kvinnor med sjukdomen eller friska kontroller.

Men säkerheten i testet har ifrågasatts av både den amerikanska kontrollmyndigheten FDA och Society of Gynecologic Oncologists. De menar att testet kan leda till för många så kallade falskt positiva svar, och att kvinnor därför opererar bort sina äggstockar i onödan.

Kritiken har tillbakavisats av företaget som nu ska diskutera testet med FDA. För fyra år sedan ingrep samma myndighet och stoppade ett annat test, Ovacheck, sedan experter ifrågasatt testets säkerhet.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev