Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Cancer

Nytta bekräftad av tidig cytostatika vid prostatacancer

Publicerad: 29 maj 2015, 09:15

Asco 2015. En ny studie visar att män som nydiagnostiseras med spridd prostatacancer tjänar hela 22 månader i livslängd om de får cytostatika samtidigt som konventionell hormonbehandling.

Ämnen i artikeln:

ProstatacancerLäkemedelASCO

Carl-Magnus Hake

carl-magnus.hake@dagensmedicin.se


– Jag ser studien som ett av de stora genombrotten för den här svårt sjuka patientgruppen, som utgör 10 till 15 procent av hela patientpopulationen. Resultaten kommer att sannolikt innebära att vi ganska snabbt lägger om behandlingen i klinisk praxis, där vi hittills gett cytostatika först då hormonbehandlingen slutat fungera, säger Jan-Erik Damber, professor i urologi och överläkare vid Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg.

De nya fynden baseras på en uppföljning av totalt nästan 3 000 patienter i den brittiska studien Stampede.

Medianöverlevnaden var 65 månader bland deltagarna med metastaserad sjukdom och som lottats att få initial behandling med cytostatikumet docetaxel i tillägg till sedvanlig behandling. Motsvarande siffra i kontrollgrupp som bara fick sedvanlig behandling var 43 månader.

Sedvanlig behandling innebar minst tre år av hormonterapi, plus lokal strålbehandling för vissa utvalda patienter.

Bland patienter med lokalt avancerad prostatacancer, som ännu inte fått fjärrmetastaser, kunde forskarna inte se någon säker överlevnadsfördel med tidig cytostatikabehandling. Däremot såg forskarna att sådan behandling gav en minskad risk för återfall.

– Resultaten är tydliga framför allt för dem med metastaser. Här kommer tidig cytostatika bli standard för dem som tål behandlingen. En fördel är att patentet gått ut på docetaxel och att läkemedlet därför är förhållandevis billigt, säger Jan-Erik Damber.

Han konstaterar att resultaten bekräftar dem i en liknande studie, Chaarted, som presenterades på förra årets Asco-kongress, se länk nedan. Överlevnadsfördelen i Stampede var dock ännu bättre än i den mindre Chaarted, där motsvarande siffra var tio månader.

Stampede-studien har flera behandlingsarmar och omfattar totalt mer än 6 500 patienter, vilket gör studien till den hittills största randomiserade studien vid prostatacancer.

På årets Asco-kongress redovisas också resultat för de patienter som lottats till att få tillägg med läkemedlet zoledronsyra till konventionell behandling. Zoledronsyra används i dag som symtomatisk behandling vid skelettrelaterade komplikationer. I Stampede undersöktes om det också fanns en överlevnadsvinst av att ge läkemedlet tidigt, men en sådan vinst kunde forskarna inte hitta.

Resultaten kommer att presenteras på Asco-kongressen i Chicago på söndag den 31 maj. Stampede-studien har letts av Nicholas David James vid University of Warwick i Storbritannien.

Läs abstract till studien:

Nicholas David James med flera. Docetaxel and/or zoledronic acid for hormone-naïve prostate cancer: First overall survival results from STAMPEDE (NCT00268476). Journal of Clinical Oncology 33, 2015 (suppl; abstr 5001). 

Relaterat material

Tidig cytostatika förlängde livet vid prostatacancer

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev