torsdag2 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Cancer

Ok för ny behandling vid svårbehandlad bröstcancer

Publicerad: 15 oktober 2021, 13:16

Trippelnegativ bröstcancer är svårbehandlad men nu kan behandlingsalternativen bli fler.

Foto: Getty Images

EU:s läkemedelsmyndighet EMA ger tummen upp för antikroppsburen cytostatika för behandling av trippelnegativ bröstcancer.

Ämnen i artikeln:

BröstcancerEMA

Petra Hedbom

petra.hedbom@dagensmedicin.se


 

Det är läkemedelskandidaten sacituzumab govitecan som nu rekommenderas av EMA. Det bygger på ett cytostatikum som kopplats till en monoklonal antikropp som i sin tur riktas mot en viss receptor på de aktuella tumörcellerna.

Läs även: Antikroppsburen cytostatika lovordas vid svår bröstcancer 

Kvinnor med metastaserad trippelnegativ bröstcancer är svårbehandlade eftersom flera av de läkemedel som finns i dag inte biter på tumörcellerna som saknar receptorn her2 liksom receptorer för östrogen och progesteron. I Sverige är cirka 10 procent av bröstcancerfallen trippelnegativa.

Rekommendationen gäller för kvinnor med bröstcancer som inte går att avlägsna med kirurgi eller med metastaserande trippelnegativ cancer och som genomgått två eller fler systembehandlingar.

I studien som ligger till grund för rekommendationen ledde behandling med läkemedelskandidaten jämfört med standardbehandling till en ökad totalöverlevnad från 6,7 månader i median till 12,1 månader i median.

De vanligaste biverkningarna var diarré och neutropeni, det vill säga att antalet neutrofiler i blodet minskade

För att, Trodelvy, som är det registrerade namnet på ska få marknadstillstånd måste EMA:s rekommendation först klubbas av EU-kommissionen. För en rutinanvändning i sjukvården i Sverige krävs sannolikt också en hälsoekonomisk utvärdering.

 

Kommentera

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?

Klicka här!

Kommentarer publiceras efter granskning.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev