lördag27 maj

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Cancer

Onkologidagarna drar igång i Gävle

Publicerad: 21 mars 2012, 08:49

ONKOLOGIDAGARNA. Ett nytt ”bibliotek” på nätet som ska spara massvis med tid åt cancervården. Det är ett av ämnena som debatteras när Onkologidagarna drar igång i Gävle.


I dag, onsdag, i Gävle inleds Svensk onkologisk  förenings stora årliga möte och Dagens Medicin är på plats under  onsdagen och torsdagen och rapporterar här på sajten.

Ett av de första symposierna handlar om ett nationellt  så kallat regimbibliotek för antitumoral behandling. Det utvecklas just  nu av Anne Hiselius, apotekare i landstinget i Jönköpings län och hennes  kollegor, på uppdrag av landets regionala cancercentrum.

Tanken är att samla alla regimer, det vill säga  beskrivningar för till exempel i vilken dos, hur länge och i vilka  kombinationer cytostatikabehandlingar ska ges, på ett och samma ställe. I  dag sammanställs detta lokalt.

– Nu ska vi slippa att göra samma jobb på så många  ställen, vilket blir väldigt tungt och tar tid. Vi ska effektivisera och  rationalisera. Vi tänker oss att vi gör en nationell stomme för  databasen, men sedan ska man kunna skapa lokala varianter som kan  anpassas till exempel till lokala upphandlingar, säger Anne Hiselius.

En gemensam databas har även ett annat syfte: att få  alla inom onkologin att använda samma termer när man talar om  cytostatikabehandling, vilket inte alltid är fallet i dag enligt Anne  Hiselius.

­ – Om vi använder samma benämningar kan det på sikt  göra att informationen i kvalitetsregistren får bättre kvalitet, vilket  kan öka kvaliteten i hela vårdkedjan.

Hennes förhoppning med dagens symposium är att få  synpunkter från alla dem som så småningom ska använda databasen. Och det  dröjer inte alltför länge – om Anne Hiselius och hennes kollegor får  som de vill.

– Vi är lite anklagade för att vara optimistiskt lagda,  men vi tror att den är igång första kvartalet 2013. Men de som jobbar  med IT är mer tveksamma till den tidsplanen. Vi kommer att börja med  lungcancer eftersom det är ett lagom stort område och sedan fylla på,  säger Anne Hiselius.

HANNA ODELFORS

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev