Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Cancer

Örebro drar i gång screening för kolorektal cancer

Publicerad: 4 augusti 2021, 08:57

Överläkaren Nils Nyhlin och Region Örebro räknar med att screeningprogrammet ska vara fullt utbyggt 2024 och då omfatta alla mellan 60 och 74 år.

Foto: Håkan Risberg/Region Örebro län, Getty Images

Region Örebro börjar nu erbjuda alla invånare mellan 60 och 74 år provtagning för tjock- och ändtarmscancer. Satsningen väntas rädda omkring nio liv varje år.


Ämnen i artikeln:

Region Örebro LänUniversitetssjukhuset ÖrebroKarlskoga lasarettKolorektal cancerRegion DalarnaRegion StockholmRegion GotlandRegion NorrbottenRegion Östergötland

Varje år drabbas cirka 6 600 personer i Sverige av tjock- och ändtarmscancer, vilket gör det till den tredje vanligaste cancerformen. Som en av en handfull regioner i landet inför nu Region Örebro ett screeningsprogram med självprovtagning, enligt ett pressmeddelande. Dagens Medicin har tidigare skrivit om hur vägen mot att införa nationell screening har kantats av problem.

Läs mer: Hon dödar myter om cellprov på Youtube

Först ut är alla invånare födda 1961. Med start denna vecka får de ett brev med instruktioner, provtub och svarskuvert för att ta ett avföringsprov hemma. Om provet efter analys visar på spår av blod kallas personen till en koloskopiundersökning på sjukhus i Örebro eller Karlskoga.

Satsningen väntas minska patienternas lidande utan att kosta regionen mer pengar.

– Att ta hand om en patient med spridd cancersjukdom är betydligt dyrare för samhället. Enligt de beräkningar som har gjorts tjänar regionerna på sikt in kostnaden för det de lägger på att införa screeningen, säger Nils Nyhlin, docent och överläkare vid medicinska kliniken på Universitetssjukhuset Örebro, i pressmeddelandet.

Screeningprogrammet ska successivt utökas så att alla mellan 60 och 74 år erbjuds provtagning vartannat år. Om alla deltar i screeningen räknar regionen med att dödligheten i tjock- och ändtarmscancer kommer att minska med 15 procent, motsvarande nio räddade liv, varje år i Örebro län.

Socialstyrelsen rekommenderar sedan 2014 allmän screening av tjock- och ändtarmscancer. Men långt ifrån alla regioner gör det i dag. Stockholm och Gotland har i flera år erbjudit screening till invånare mellan 60 och 69 år. I mars i år startade Region Dalarna allmän provtagning för tidig upptäckt av cancer i tjock- och ändtarm. Skåne startade i maj och nu alltså Örebro i augusti. Regionerna Östergötland och Norrbotten håller också på att dra i gång program. 

Socialstyrelsen rekommenderar provtagning

Socialstyrelsen rekommenderar vården att erbjuda screening för tjock- och ändtarmscancer med test av blod i avföringen till alla i åldern 60–74 år. Myndighetens bedömning är att programmets hälsovinster, i form av sänkt dödlighet, tydligt överväger de negativa effekterna. Testmetoden kan dock inte upptäcka polyper som inte blöder, men som ändå kan utvecklas till cancer. Tumörer som inte blöder kan inte heller upptäckas.

 

Källa: Socialstyrelsens ”Screening för tjock- och

ändtarmscancer. Rekommendation och bedömningsunderlag”.

Komentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?

Klicka här!  

Kommentarer publiceras efter granskning.

Annika Carpman

Reporter

annika.carpman@dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev