Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Cancer

Oro över försenade cancerdiagnoser

Publicerad: 27 mars 2017, 09:42

Många av de klagomål som nått patientnämnden i Skåne rör patienter som är oroade över att deras cancerdiagnos försenats.


Ämnen i artikeln:

Region Skåne

Under 2016 kom det in totalt 146 klagomål om cancervården till patientnämnden i Region Skåne. Den största gruppen av klagomål, omkring en tredjedel, rör patienter som av olika anledningar är oroliga över att deras cancerdiagnos försenats.

– De orsaker som pekas ut är att det varit lång väntetid till undersökningar, som till exempel röntgenundersökningar, eller bristande läkarkontinuitet, det vill säga att man träffat olika läkare, säger Lena Malmström, handläggare i patientnämnden, till Sveriges Radio P4 Malmöhus.

Den näst största gruppen, omkring en femtedel av klagomålen, handlar om brister i kommunikationen. Patienter beskriver enligt Lena Malmström att det är svårt, och ibland nästintill omöjligt, att få besked om provsvar, undersökningar och när behandlingsinsatser ska starta.

Patientnämndens årsberättelse, som förra året specialgranskade just cancervården, ska nu skickas ut i vården för att hjälpa till i kvalitets- och patientsäkerhetsarbetet. Enligt radion drar nämnden bland annat slutsatsen att det behöver bli ännu mer tydligt vem som ansvarar för vad i cancervården. Det finns också en misstanke om att de standardiserade vårdförlopp, som tagits fram för olika cancerdiagnoser, inte alltid är tillräckligt kända i primärvården.

Jens Krey

Teamledare – nyheter

jens.krey@dagensmedicin.se

Ämnen i artikeln:

Region Skåne

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News