Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Cancer

Osäker nytta med Kymriah vid lymfom

Publicerad: 24 juni 2019, 13:43

UPPDATERAD. TLV kan inte göra en hälsoekonomisk värdering av car T-cellsterapin Kymriah vid diffust storcelligt B-cellslymfom. NT-rådet rekommenderar därför inte behandlingen vid cancerformen.


Ämnen i artikeln:

LeukemiLymfom

I ett utlåtande skriver Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket, TLV, att den kliniska effekten av Kymriah är väldigt osäker, och att uppskattningen av kostnad per kvalitetsjusterat levnadsår blir för oprecist med dagens vetenskapliga dokumentation. Det är en bidragande orsak till att NT-rådet vid Sveriges kommuner och landsting inte rekommenderar regionerna att använda behandlingen vid diffust storcelligt B-cellslymfom, vilket är den vanligaste formen av lymfom.

I fjol kunde dock TLV göra en hälsoekonomisk bedömning av den andra godkända car T-cellsläkemedlet på marknaden, Yescarta, vid aggressiva former av lymfom.

De så kallade car T-cellsterapierna har revolutionerat behandlingen av olika former av blodcancer. NT-rådet rekommenderade nyligen Kymriah till barn och unga med svår akut lymfatisk B-cellsleukemi, vilket Dagens Medicin har rapporterat om.

Metoden med car T-cellsterapi går enkelt förklarat ut på att man tar T-celler från patienten, och dessa förändras genetiskt för att kunna döda en viss typ av cancerceller. De förändrade T-cellerna odlas upp i ett laboratorium och återförs därefter till patienten.

I nuläget arbetar NT-rådet med en rekommendation för Yescarta vid aggressiva former av lymfom.

Maria Gustavsson

Reporter

maria.gustavsson@dagensmedicin.se

Ämnen i artikeln:

LeukemiLymfom

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev