Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Cancer

”Otur” viktig orsak till cancer

Publicerad: 2 januari 2015, 06:45

Otur tycks vara en viktigare orsak till cancer än ärftlighet och miljöfaktorer, visar en studie som publiceras i tidskriften Science av forskare på amerikanska Johns Hopkins-universitetet.


Studien omfattar flera olika cancerformer i en rad olika kroppsvävnader –  dock inte bröstcancer och prostatacancer. Forskarna konstaterar att celldelningshastigheten hos stamceller i olika vävnader och därmed risken för slumpmässiga genmutationer kunde förklara 65 procent av skillnaderna i hur de olika vävnaderna drabbas av cancer.

–  Den här studien visar att du kan öka din risk att få cancer genom rökning eller andra dåliga livsstilsfaktorer, men många cancerformer beror huvudsakligen på otur, på så sätt att du får en mutation i en cancerdrivande gen, oberoende av livsstil och ärftliga faktorer, säger Bert Vogelstein, författare till studien och professor på Johns Hopkins, till AFP.

Forskarna anser att upptäckten innebär att det blir än viktigare att utarbeta metoder för att upptäcka cancer i ett tidigt stadium.

Läs även: Dagens Medicins vetenskapsreporter kommenterar studien. 

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev