Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Cancer

Oväntat ursprung till hjärntumör

Publicerad: 18 oktober 2012, 18:00

Glioblastom, som är den mest vanliga och aggressiva typen hjärntumör, kan uppstå från utmognade nervceller som omvandlats till omogna celler – åtminstone i möss. Det visar en studie i tidskriften Science.


Ämnen i artikeln:

HjärntumörGlioblastom

Fyndet ska därmed motsäga tidigare teorier om att ursprunget till glioblastom främst är omogna stamceller och vissa stödjeceller  i hjärnan, enligt forskarna bakom de nya resultaten som är verksamma vid Salk Institute i La Jolla, USA.

De injicerade viruspartiklar med två cancerframkallande gener i hjärnan på möss. Efter att glioblastom uppstått i mushjärnorna undersökte forskarna ursprunget till tumörerna och fann att det kunde vara fullt diffentierade celler, till exempel nervceller i hjärnbarken.

Enligt forskarna pekar deras fynd på att utmognade celler som förändras genetiskt kan återgå till ett mer stamcellsliknande tillstånd, varifrån förvandling till tumörceller troligen kräver en speciell omgivning av olika celler och signalmolekyler.

Läs abstract:

Dinorah Friedmann-Morvinski med flera. Dedifferentiation of Neurons and Astrocytes by Oncogenes Can Induce Gliomas in Mice. Science, publicerad online den 18 oktober 2012. DOI: 10.1126/science.1226929

Relaterat material

Stödjecell kan ligga bakom svår form av hjärntumör

Carl-Magnus Hake

Reporter

carl-magnus.hake@dagensmedicin.se

Ämnen i artikeln:

HjärntumörGlioblastom

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev